Home | Engelse Springer Spaniël: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)
Engelse cocker spaniel springer

Engelse Springer Spaniël: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Er zijn verschillende soorten Spaniël honden. De Springer Spaniël en de Cocker Spaniël zijn er hier een van. Ze lijken allebei erg op elkaar. Zo zijn het allebei echte jachthonden en hebben ze tedere en vrolijke karakters. Soms vragen hondenliefhebbers zich af welke van de twee beter is, maar dat hangt echt van het type eigenaar af en hoe zij met de hond omgaan.

De juiste keuze kan dan gemaakt worden op basis van het karakter en de fysieke behoeftes van de hond. Hieronder wordt er dieper in gegaan op de Springer Spaniël.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

De geschiedenis van het ras

Hoe oud de Engelse Springer Spaniël precies is, is niet bekend. Wel staat vast dat hij erg oud is. Er is namelijk een beschrijving van de Springer Spaniël gevonden in een publicatie van een boek in 1576. Dit boek heet ‘Treatise of Englishe Dogges’ en is geschreven door Dr. Johannes Caius.

Vroeger werd de Springer Spaniël voornamelijk gebruikt op het wild en de vogels uit hun dekking op te jagen. Hij kan echter veel meer dan dat. De Springer Spaniël is namelijk ook geschikt om te apporteren. Hij zal ook zonder aarzelen het water in springen.

De Springer Spaniël laat veel overeenkomsten zien met de Welsh Springer Spaniël, maar de Engelse Kennel Club besloot in 1902 om de Engelse Springer Spaniël als een afzonderlijk ras te erkennen. Dit komt omdat hij over het algemeen net wat groter is dan de Welsh Springer Spaniël.

Een andere Spaniël hond uit Engeland is de Engelse Cocker Spaniël. Deze werd hond voornamelijk gebruikt tijdens de jacht op woodcockers, vandaar de naam Cocker Spaniël. Na een tijdje ging dit hondenras ook naar Amerika, waar er weer verder werd gefokt. Op deze manier is de Amerikaanse Cocker Spaniël ontstaan.

Deze lijkt heel erg op de Engelse variant, alleen zijn er kleine lichamelijke verschillen. Zo zijn de koppen iets anders en worden de haren van de Engelse Cocker Spaniël kort gedragen terwijl de haren van de Amerikaanse Cocker Spaniël juist lang zijn. De Springer Spaniël en de Cocker Spaniël lijken erg op elkaar waardoor ze lange tijd onder hetzelfde ras vielen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Golden Retriever Cocker

De Spaniël Springer

De Springer Spaniël heeft twee hoofdtypen, namelijk de Engelse en de Welshe variant. Beide namen zijn natuurlijk gebaseerd op de land van herkomst. Het is een hele volhardende en gehoorzame jachthond. Van alle landspaniëls is hij de grootste. Hij heeft een compact, maar krachtig lichaam en stevige voeten.

Dat is erg handig, want zo kan hij op elk terrein makkelijk werken. Niet alleen als werkhond, maar ook als showhond is de Springer Spaniël heel populair.

Het is een hele vriendelijke hond die ervan houdt om zijn baasje tevreden te stellen. Mits hij goed op is gevoed, zal hij dan ook altijd naar de commando’s luisteren. De Springer Spaniël is een hele aanhankelijke hond die erg alert is. Het is de ideale metgezel, ook voor kinderen. Ze hebben een heel levendig karakter en vinden het heerlijk om samen te spelen.

Tijdens de jacht hadden ze voornamelijk de taak om het wild op te stoten, oftewel springing, en daar blonk hij echt in uit. Daarnaast staat hij er ook om bekend dat hij erg gehoorzaam is en dat hij ook kan apporteren.

Het uiterlijk

Een mannelijke Springer Spaniël heeft een gemiddelde schofthoogte van 51 centimeter. Een teefje is iets kleiner en is gemiddeld tussen de 43 en de 48 centimeter groot. Het is dus een vrij grote hond, waardoor hij heel geschikt is om fazanten op te stoten tijdens het jagen. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en is dol op lichaamsbeweging. Een Springer Spaniël is bruin-bont of zwart-bont van kleur.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Engelse Cocker Spaniel

Werkhond en showhond

De Engelse Springer Spaniël wordt tegenwoordig niet meer uitsluitend gebruikt als jachthond, maar ook als ‘showhond’. Dit betekent natuurlijk niet dat deze hond altijd mee doet aan hondenshows, maar hij wordt dan niet meer specifiek gefokt voor de jacht. Een jachthond wordt ook wel een werkhond genoemd.

Langzaamaan zijn er steeds meer verschillen tussen deze twee lijnen ontstaan. Zo is is de showlijn over het algemeen iets forser. Hij heeft ook langere haren, wat betekent dat zijn vacht ook meer verzorging nodig heeft.

Ook in het temperament zitten kleine verschillen. De jachthond is het meest actief van de twee en ze hebben meer beweging nodig. De showlijn heeft over het algemeen grotere oren en die zijn iets lager aangezet. Ook hebben zij meestal wat meer donkere kleuren in hun vacht. Ook de stamboeken zijn anders. Je vindt de showhonden namelijk bijna niet terug in de stamboom van de jachtlijn, terwijl dat andersom wel zo is.

De gezondheid van de Engelse Springer Spaniël

Bijna elke hond is vatbaar voor een aantal ziektes en aandoeningen en de Springer Spaniël is daar helaas geen uitzondering op. De meeste erfelijke ziektes waar hij vatbaar voor is, zijn aandoeningen aan de ogen. Check dus altijd goed dat de ouders van de hond goed zijn getest op deze ziektes wanneer je een puppy gaat kopen.

Voorbeelden van oogziektes en aandoeningen zijn PRA en Glaucoom. Daarnaast moet een Springer ook getest worden op Erfelijke Fucosidosis. Je kunt een ziekte eruit fokken wanneer ten minste één van de honden vrij is van deze ziekten.

Het verschil tussen de Cocker Spaniël en de Spaniël Springer

Het grootste verschil tussen de Springer Spaniël en de Cocker Spaniël is de functie van de twee honden tijdens de jacht.
Vroeger was dit een groter verschil dan dat het tegenwoordig is, omdat deze hond steeds minder wordt gebruikt als jachthond en vaker gewoon een gezinshond is. Bij de Springer Spaniël zijn de oren wat hoger geplaatst dan bij de Cocker Spaniël. Bovendien hangen de oren van de Cocker Spaniël meer dan die van de Springer Spaniël.

De Springer Spaniël is daarnaast ook wat groter en zwaarder dan de Cocker Spaniël. Een ander verschil is dat de rassen van de Springers in Groot-Brittannië zijn ontstaan en dat de Cocker Spaniëls zowel uit Engeland en de Verenigde Staten komen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Als we het hebben over de Cocker Spaniël, dan hebben we het over een van de meest schattige en lieve honden in ons land. Het beest is niet alleen vriendelijk voor mensen en goed te houden in een groot en actief gezin, het is ook nog eens een heel mooi beest...

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!