Home | De Engelse Cocker Spaniël
De Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniël

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Cocker Spaniël wordt ook wel de Engelse Cocker Spaniël genoemd. Het is een hele vrolijke, sportieve en aanhankelijke hond die het heerlijk vindt om bij zijn eigenaar te zijn en om samen te spelen. Tegelijkertijd lopen ze ook graag hun neus achterna en vinden ze het heerlijk om buiten hun eigen gang te gaan. Ze hebben een consequente opvoeding nodig, want ze kunnen redelijk eigenwijs zijn. Dit ras heeft een dikke vacht die dagelijkse verzorging nodig heeft. De hond heet de Engelse Cocker Spaniël omdat hij hier groot is geworden, maar of dat ook betekent dat hij daadwerkelijk uit Engeland komt, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Het zuiden van Europa

Officieel heet de Cocker Spaniël de Engelse Cocker Spaniël, maar de meeste mensen zeggen gewoon Cocker Spaniël of simpelweg Spaniël. Ondanks dat hij het woord ‘Engelse’ in zijn rasnaam heeft, komt hij officieel niet uit Engeland. Dit ras is namelijk een afstammeling van Spaanse jachthonden. Hij is dus ontstaan op het vasteland van Europa. Het woord Spaniël is in afgeleid uit de Spaanse of de Latijnse taal, maar het betekent in ieder geval iets van ‘hond van Spaanse afkomst’.

Hoe dit ras precies in Engeland terecht is gekomen, is niet bekend. Er zijn hier namelijk verschillende theorieën over. Zo zouden de Engelsen bijvoorbeeld in Spanje zijn en zouden zij erg veel bewondering hebben voor de Springer Spaniël. Deze zouden ze vervolgens mee naar huis hebben genomen in de 19e eeuw om hier zelf verder mee te fokken. Op die manier is dan de Engelse Cocker Spaniël ontstaan. Een andere theorie is dat de Romeinse soldaten onder leiding van Julius Caesar de Spaniëls mee namen naar Groot-Brittannië. Op een gegeven moment werd de Spaniël in ieder geval opgemerkt door de Engelse adel, waarna deze hond steeds populairder wordt en er steeds meer mee werd gefokt. Op die manier is een nieuw ras ontstaan, namelijk de Engelse Cocker Spaniël.

Verschillende Spaniëls

Er zijn verschillende soorten Spaniël honden, waar de Engelse Cocker Spaniël er dus eentje van is. De honden werden altijd vernoemd naar de functie die ze hadden tijdens het jagen. Zo heb je bijvoorbeeld de Setting Spaniël die zichzelf liet vangen met het wild. De Springing Spaniël had de taak om het wild juist te laten schrikken zodat ze van hun schuilplaats af zouden komen en de baasje het kon schieten. De naam Engelse Cocker Spaniël komt waarschijnlijk van het feit dat hij vooral werd gebruikt tijdens de jacht of woodcocks, oftewel houtsnippen. Oorspronkelijk vallen dus alle Spaniëls onder een naam, namelijk Spaniël, maar rond 1800 werd voor het eerst ook de Cocker Spaniël benoemd.

De Golden Retriever Cocker

De Engelse en de Amerikaanse Cocker Spaniël

De Engelse Cocker Spaniël is niet de enige Cocker Spaniël die er is. Je hebt namelijk ook nog een Amerikaanse variant. De Engelse Cocker Spaniël is de basishond. Hij was er als eerst en wanneer je het over een Cocker Spaniël hebt, dan bedoel je deze hond. De Amerikaanse Cocker Spaniël is gefokt door de Engelse Cocker Spaniël te gebruiken. Hij ontstond dan ook pas veel later dan de Engelse variant die voor het eerst werd benoemd rond 1800. De eerste Amerikaanse Cocker Spaniël komt ongeveer uit 1880. Het duurde echter nog wel een tijdje voordat het twee aparte soorten honden waren. Ze hebben namelijk nog een lange tijd onder dezelfde naam geleefd, namelijk de Engelse Cocker Spaniël. Pas vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, werden het twee verschillende soorten honden.

De verschillen

De verschillen tussen deze twee varianten zijn erg klein. Zo heeft de Amerikaanse variant over het algemeen een wat spitsere kop dan een Engelse Cocker Spaniël. Dat is dan ook meteen het grootste verschil, want verder lijken ze enorm op elkaar. De vorm van de vacht en de kleur van de vacht zijn ongeveer hetzelfde en verschillen nauwelijks van elkaar. Er zijn echter wel mensen die zeggen dat de Amerikaanse variant iets langere oren heeft. Dat kan echter ook gewoon zo lijken omdat de Amerikaanse en de Engelse Cocker Spaniël dus allebei een iets ander hoofd hebben.

Een echte jachthond

De Spaniëls zijn echte jachthonden en de Engelse Cocker Spaniël is daar geen uitzondering op. Tegenwoordig wordt hij niet meer zoveel gebruikt voor de jacht, maar meer als showhond of gezinshond. Vooral in ons land, waar er niet zoveel mensen meer jagen, wordt de Engelse Cocker Spaniël nog maar weinig gebruikt als jachthond. In andere landen, vooral Schotland en natuurlijk Engeland, wordt dit ras wel nog steeds veel ingezet als hulpje tijdens het jagen.

Een officieel ras

Ondanks dat het ras al lang bestaat, werd de Engelse Cocker Spaniël pas in het jaar 1893 als ras erkend door de Engelse Kennelclub. Pas negen jaar later, namelijk in 1902, werd dan ook de eerste Cocker Spaniël Club opgericht. Deze club heeft ook meteen het rasstandaard vastgesteld. Als voorbeeld hiervoor werd natuurlijk een echte Engelse Cocker Spaniël gebruikt. Het was de reu van James Farrow en hij heette Obo. Meneer Farrow was de grondlegger van het ras de Engelse Cocker Spaniël. Het was een compacte en een beetje een vierkantige hond. Hij wordt vandaag de dag nog altijd gezien als de stamvader van het ras van de Engelse Cocker Spaniël. In 1906 werd er ook in Nederland een rasvereniging opgericht, namelijk de Nederlandse Spaniël Club. Na bijna honderd jaar kwam er een tweede, genaamd de Engelse Cocker Spaniël Club Nederland.

Over de hond

De Engelse Cocker Spaniël is dus een jachthond en dat zie je vandaag de dag nog steeds terug. Hij is namelijk erg energiek en heeft veel beweging nodig. Daarnaast zul je hem vaak zien snuffelen of speuren in het gras en duikt hij zonder erbij na te denken de bosjes in wanneer hij iets denkt te zien. Het is een echte gezinshond, want hij is heel vrolijk en vindt het heerlijk om bij zijn baasjes in de buurt te zijn. Gemiddeld wordt deze hond 14 jaar oud.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de Cocker Spaniël

Alles over de Cocker Spaniël

De Cocker Spaniël is een aanhankelijke, vrolijke en sportieve hond. Hij vindt het fijn om veel bij zijn eigenaar in de buurt te zijn en om samen te spelen, maar hij vindt het ook heerlijk om alleen op avontuur te gaan. Dat komt door zijn verleden. Hij werd...

Blaft een Cocker Spaniël veel

Blaft een Cocker Spaniël veel

De Cocker Spaniël is een hele vrolijke en lieve hond van middelgroot formaat. Vroeger werd hij vooral ingezet als jachthond. Waar honden vroeger ook veel werden gebruikt als waakhond, was de Cocker Spaniël daar niet echt geschikt voor. Daar is hij namelijk...

Een kleine Cocker Spaniël

Een kleine Cocker Spaniël

Wanneer de Cocker Spaniël helemaal volgroeid is, is het een middelgrote hond. Een reu is tussen de 39 en de 41 centimeter groot en een teefje is iets kleiner. Zij is gemiddeld tussen de 39 en de 39 centimeter groot. Met zo’n grote hond ga je natuurlijk heel...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!