Home | Alles over de rode Cocker Spaniël

Alles over de rode Cocker Spaniël

⏱ Leestijd: 4 minuten

Honden heb je in vele vormen en maten. Ook de Engelse Cocker Spaniël komt in verschillende kleuren voor. Een Cocker Spaniël kan één kleur in zijn vacht hebben, maar hij kan ook meerdere kleuren hebben. Er zijn verschillende combinaties en patronen mogelijk in dit geval.

Er zijn dus ontzettend veel verschillende Cocker Spaniëls waar je uit kunt kiezen! Je leest hier alles over de rode variant en op welke verschillende manieren die er dan uit kan zien.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Verschillende kleuren en patronen

De Engelse Cocker Spaniël komt dus in veel verschillende kleuren voor. Zo kan hij dus rood zijn, maar ook zwart of goudachtig. De meeste eenkleurige Cocker Spaniël zijn zwart of bruin gepigmenteerd. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de kleur en dus het uiterlijk van de hond.

Zo zal een rode Cocker Spaniël met zwart pigment er anders uit zien dan een rode Cocker Spaniël met bruin pigment. De hond kan ook meerdere kleuren hebben in zijn vacht. Wanneer dit het geval is, zijn het meestal ook vaste patronen. Er zijn dan wel weer verschillende patronen of soorten vachten die een Cocker Spaniël kan hebben.

Over het algemeen heeft een eenkleurige Cocker Spaniël ook daadwerkelijk één vachtkleur. Het is echter wel toegestaan dat hij ook een witte vlek op zijn borst heeft. Dit staat ook benoemd in het rasstandaard, dus het is gewoon geoorloofd. Puppy’s kunnen ook wat witte vlekjes op hun snoetje of witte teentjes hebben, maar als het goed is verdwijnen deze zodra de honden wat ouder worden.

De rode Cocker Spaniël

Eén van de kleuren die de vacht van een Cocker Spaniël kan hebben, is rood. Dit is dan natuurlijk niet knalrood, maar de kleur lijkt meer op bruin. Hij heeft dan gewoon een rode tint of een rode gloed over zijn vacht, waardoor het een rode Cocker Spaniël is. Zoals hierboven al wordt vernoemd, zijn er twee verschillende soorten rode Cocker Spaniëls: namelijk eentje met bruin pigment en eentje met zwart pigment. Echter is het vrij ongewoon dat een rode Cocker Spaniël bruin pigment heeft, dus deze zul je niet heel vaak tegenkomen.

Rode Cocker Spaniëls kunnen ook het gen voor een tan kleur met zich meedragen. Hierdoor kan het ook zo zijn dat de vacht van de rug wat donkerder rood van kleur is dan de vacht op de kop en de poten.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

cocker spaniel kopen

Meerdere kleuren

Het kan ook zo zijn dat een rode Cocker Spaniël ook nog wat andere kleuren in zijn vacht heeft. Dit kan dan op verschillende manieren voorkomen. Zo heb je bijvoorbeeld Engelse Cocker Spaniëls die één kleur hebben met tan. In het geval van de rode Cocker Spaniël heeft hij dan ook tan aftekeningen. Dit kan echter wel alleen als allebei de ouders van de hond ook het tan gen met zich meedragen. Overigens kun je bij een rode Cocker Spaniël het vrij moeilijk zien wanneer hij ook tan aftekeningen heeft omdat deze kleuren nou eenmaal erg veel op elkaar lijken. De kleur van de tan kan echter ook weer erg variëren. Zo kan hij stroblond zijn, maar ook hazelnootkleurig.

De tan aftekeningen komen dan meestal op dezelfde plaatsen voor. De Cocker Spaniël heeft dan namelijk twee spots boven de ogen, een de zijkant van de snuit, op zijn kaak, aan de binnenkant van zijn oren, onder de staart en tussen de opperarm en de voorborst. Ook op de benen kunnen tan aftekeningen voorkomen. Deze zitten op de voorbenen dan vanaf de tenen tot aan zijn polsen en op de achterbenen vind je deze ook vanaf de tenen en dan tot en met de hak. In het rasstandaard wordt niets gezegd over de hoeveelheid tan toegestaan is, maar meestal is dit zo’n tien procent van de volledige vacht.

Schimmelvacht

Wanneer een hond een schimmelvacht heeft, dan wordt de basiskleur afgewisseld met witte haren. In het geval van de rode Cocker Spaniël is dat dus rood en wit. Deze schimmelvacht wordt dan niet rood genoemd, maar oranje schimmel. Je kunt een oranje schimmel met zwarte pigment en met bruine pigment hebben.

Het schimmelpatroon is bij de meerkleurige Cockers het meest dominante patroon als je kijkt naar de erving. Wanneer er veel rood/oranje in de vacht zit, heet het een donkere schimmel. Als er juist meer witte haren in de vacht zitten, dan wordt de kleur van de schimmel ook lichter en heet het dus een lichte schimmel.

Deze donkere vlekken zitten ook op bepaalde plekken op het lichaam, bijvoorbeeld op de oren, aan de zijkanten van het hoofd en rondom het begin van de staart. Ook op het lichaam kunnen plekken voorkomen en de rest is dan schimmelvacht.

Tijgerstrepen

Een rode Cocker Spaniël kan ook tijgerstrepen hebben. Dit is niet brindle zoals je bij andere rassen wel ooit ziet. Het zijn dus geen duidelijke strepen. Wat je wel ziet is dat strepen goudkleurig of rood haar afwisselen met zwarte strepen. Het patroon kan niet door worden gegeven via een gen en daarom wordt het ook niet herkend als een patroon dat gefokt kan worden.

Het wordt dan ook wel een beetje als een foutje van de natuur gezien, maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet mooi is.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Puppy cocker spaniel;

Eén kleur met spots

Wanneer een Cocker Spaniël een rode vacht heeft, kan hij ook kleine spotjes hebben. Deze zijn dan lichter van kleur, waardoor het een beetje lijkt alsof de hond in de sneeuw heeft gelopen en er dus sneeuwvlokjes op zijn vacht zitten. De kleur van de huid is donker, maar onder de spotjes is hij roze van kleur. Je ziet wel eens dat een litteken ervoor zorgt dat de huid lichter is, waardoor de haren dat ook zijn, maar dat is bij deze spotjes niet het geval.

Verder zijn er nog best veel andere patronen mogelijk bij de Cocker Spaniël, zoals bont en tan, schimmelkleuren, een specifieke kleur met wit of een specifieke kleur met wit en ticking. Echter komen deze patronen niet zoveel voor in de combinatie met de kleur rood.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Als we het hebben over de Cocker Spaniël, dan hebben we het over een van de meest schattige en lieve honden in ons land. Het beest is niet alleen vriendelijk voor mensen en goed te houden in een groot en actief gezin, het is ook nog eens een heel mooi beest...

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!