Home | De zwarte Cocker Spaniël
soorten cocker spaniels

De zwarte Cocker Spaniël

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Engelse Cocker Spaniël is een prachtige hond die je kunt herkennen aan zijn grote honden die langs zijn kopje naar beneden hangen. Deze komen meestal tot ver onder zijn bek en schouders. Zijn vacht is zijdeachtig en glad, maar hij mag niet golven of krullen. Op sommige plekken, namelijk bij de achterkant van de benen, de borst, de voorbenen en de oren, is het haar iets langer. Er zijn veel verschillende kleuren en patronen van de vacht bij de Cocker Spaniël. Hier lees je alles over de zwarte variant.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Verschillende kleuren en patronen

Er zijn dus verschillende kleuren van de Engelse Cocker Spaniël. Zo heb je natuurlijk een zwarte Cocker Spaniël, maar ook een rode of een gouden. Bijna alle eenkleurige Cockers hebben bruin of zwart pigment in hun vacht. Je hebt bijvoorbeeld een leverkleurige hond met bruin pigment, een goudkleurige hond met zwart pigment en een roodkleurige hond met zwart pigment. Heel soms zie je een rode Cocker Spaniël met bruin pigment, maar dit is vrij ongewoon. Ook heb je een goudkleurige hond met bruin pigment, maar dit is heel zeldzaam.

Over het algemeen is de eenkleurige Cocker Spaniël ook echt één kleur, maar ze kunnen ook een witte vlek op de borst hebben. Dat is helemaal geoorloofd en mag dus volgens het rasstandaard. Het kan zijn dat de puppy’s die maar één kleur hebben bij de geboorte ook nog witte vlekjes op de snoet of witte tenen hebben, maar deze verdwijnen wanneer ze wat ouder worden.

De zwarte Cocker Spaniël

Wanneer je kijkt naar de zwarte Engelse Cocker Spaniël, kan er wel wat kleurverschil zitten in de kleur zwart. Zo heb je bijvoorbeeld een homozygoot zwarte Cocker en die is dan echt ravenzwart. Homozygoot wil zeggen dat een organisme twee gelijke genen heeft voor één erfelijke eigenschap. Zwart is dan dus ook echt zwart. Wanneer een hond heterozygoot is, wil dat zeggen dat een organisme twee verschillende genen heeft voor één erfelijke eigenschap. Een zwarte Engelse Cocker Spaniël kan dan dus ook het gen voor blond, rood, tan of lever met zich meedragen. Dat uit zich in een zwarte vacht die een schaduw van een andere kleur kan vertonen. Wanneer een Cocker Spaniël dus het gen heeft voor een zwarte vacht, maar ook voor een tan vacht, dan kan het een zwarte hond zijn met schaduwen van tan.

De rode cocker spaniel

Zwart met tan

Wanneer beide ouders van de hond dragers zijn van het tankleurige gen, kan het ook zo zijn dat een zwarte Cocker Spaniël ook tan aftekeningen heeft. Dit is ook met andere kleuren mogelijk. Zo kun je dus een zwartkleurige Cocker Spaniël hebben met tan aftekeningen. De tan kleur kan dan variëren van stroblond tot hazelnootkleurig. Het tan zit dan op een aantal plaatsen. Meestal zitten er dan twee duidelijke ronde vlekken boven de ogen, aan de zijkant van de snuit, tussen de opperarm en de voorborst, aan de binnenkant van de oren, onder de staart en op de kaak. Ook op de benen vind je tankleurige aftekeningen. Deze zitten op de voorbenen van de pols tot aan de tenen en op de achterbenen vanaf de tenen tot en met de hak. Er is niet in het rasstandaard vastgelegd hoeveel tan een Cocker Spaniël in dit geval mag hebben, maar meestal wordt er uitgegaan van ongeveer tien procent van de volledige vacht.

Meerkleurige Cocker Spaniëls

Naast eenkleurige Cocker Spaniëls zijn er ook meerkleurige Cockers. Deze meerkleurige honden worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Ten eerste heb je de Cocker Spaniëls met een schimmel vacht. De vacht heeft dan twee verschillende kleuren. De blauwschimmel is zwart met wit van kleur, waarbij het zwarte overheerst. De oranje schimmel en de lemon schimmel kunnen allebei bruin pigment hebben, maar ook zwart pigment.

Het schimmelaptroon is erg dominant bij de meerkleurige Cocker Spaniëls. De basiskleur van de hond, bijvoorbeeld dus zwart, bevindt zich meestal aan het begin van de staart, op beide oren en aan allebei de zijkanten van de schedel. Verder kunnen er ook overal vlekken voorkomen en waar geen vlekken zijn, zie je het schimmelpatroon. Wanneer een Cocker Spaniël een schimmel vacht heeft, heeft hij wel altijd gepigmenteerde voetzolen. Als de hond dus zwart pigment heeft, dan zijn de voetzolen ook zwart van kleur. Ook de gehemelte is helemaal gepigmenteerd.

Zwart met wit en ticking

Een andere mogelijkheid in de vacht is een specifieke kleur met wit en ticking. Ticking zijn hele kleine vlekjes in een lemon, bruine, oranje of zwarte kleur. Wanneer een Engelse Cocker Spaniël dan zwart en wit is, heeft hij zwarte ticking. De gepigmenteerde huid van de hond is zwart, dus ook de mond, rondom de ogen en de neus. De roze delen van zijn huid zijn dan bedekt met hele kleine zwarte vlekjes en daar groeien dan weer zwarte haren op. Hierdoor lijkt deze variant een beetje op een lichte schimmel, maar dat is hij niet. Het verschil kun je zien op de voetzolen van de hond. Bij deze variant zijn die namelijk meestal ook zwart en roze/wit gevlekt.

Zwart met wit

Een andere optie is wanneer een Cocker Spaniël en specifieke vachtkleur met wit heeft, bijvoorbeeld dus zwart met wit. De hond heeft van witte gebieden die geen pigment hebben en daardoor is de huid roze van kleur. Soms hebben ze een aantal zwarte spots die een gepigmenteerde huid hebben. De haren die uit zo’n zwarte spot groeien zijn meestal wit van kleur. Soms zie je wel dat ze ook een zwart vlekje haar ziet, maar dat is vrij uitzonderlijk. De oogranden, lippen en neus zijn zwart van kleur. De voetzolen zijn dan gedeeltelijk zwart en deels wit/roze.

Tijgerstrepen

Het komt ook wel eens voor dat een Cocker Spaniël tijgerstrepen heeft. Je ziet dan strepen zwart en strepen goudkleurig of rood die elkaar dan afwisselen in de basiskleur van de vacht. Dit patroon kan niet overgedragen worden op puppy’s en wordt daarom ook niet officieel erkend als kleur die je kunt fokken, maar meer als een foutje van de natuur.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de Cocker Spaniël

Alles over de Cocker Spaniël

De Cocker Spaniël is een aanhankelijke, vrolijke en sportieve hond. Hij vindt het fijn om veel bij zijn eigenaar in de buurt te zijn en om samen te spelen, maar hij vindt het ook heerlijk om alleen op avontuur te gaan. Dat komt door zijn verleden. Hij werd...

Blaft een Cocker Spaniël veel

Blaft een Cocker Spaniël veel

De Cocker Spaniël is een hele vrolijke en lieve hond van middelgroot formaat. Vroeger werd hij vooral ingezet als jachthond. Waar honden vroeger ook veel werden gebruikt als waakhond, was de Cocker Spaniël daar niet echt geschikt voor. Daar is hij namelijk...

Een kleine Cocker Spaniël

Een kleine Cocker Spaniël

Wanneer de Cocker Spaniël helemaal volgroeid is, is het een middelgrote hond. Een reu is tussen de 39 en de 41 centimeter groot en een teefje is iets kleiner. Zij is gemiddeld tussen de 39 en de 39 centimeter groot. Met zo’n grote hond ga je natuurlijk heel...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!