Inhoudsopgave
Wanneer je met je Cocker Spaniël gaat wandelen loop je kans dat deze door een teek gebeten wordt. Het is daarom belangrijk om je Cocker Spaniël na een lange wandeling (zeker in bosrijk gebied of daar waar veel lang gras is) goed te controleren op de aanwezigheid van teken. Zo voorkom je dat deze zich vastzetten op de huid van je huisdier en hem of haar mogelijk ziek maken.
Teken die besmet zijn met Lyme
Teken staan erom bekend dat ze de ziekte van Lyme bij zich kunnen dragen. Zij worden daar zelf niet ziek van, maar kunnen deze ziekte wel overbrengen op mensen en andere dieren. Een teek kan alleen de ziekte overbrengen als deze er zelf mee besmet is. Er zijn echter steeds meer teken die de ziekte van Lyme met zich meedragen. De besmetting kan niet van hond op hond of van hond op mens gaan.
Controleer de vacht na een wandeling op teken
Wanneer je Cocker Spaniël gebeten is door een teek zie je dat niet altijd direct. De meeste honden hebben een dusdanige vacht dat je niet eenvoudig ziet of er een teek in zit. Controleer de vacht daarom regelmatig en zeker na een lange wandeling.
Wanneer de teek zich al vol gezogen heeft, is dit een dik bolletje geworden dat sneller opvalt. Je kunt dan met een speciale tang de teek uit de vacht van de hond halen. Zorg dat je altijd de gehele teek op de juiste manier verwijdert. Soms is de teek er ook al uit zichzelf af gevallen.
Leer alles over hoe je jouw Cocker Spaniël gezond en gelukkig houdt
Wil je weten hoe je jouw Cocker Spaniël zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Verschijnselen bij de Cocker Spaniël die besmet is met Lyme
Een hond die is gebeten door een teek met Lyme kan de volgende verschijnselen vertonen: ademhalingsproblemen, apathie, gevoeligheid bij het aanraken, koorts, kreupel lopen, lethargie, lusteloosheid, schade aan de nieren, geen zin in eten, uitdroging of opgezwollen lymfeklieren.
Het probleem is echter dat deze symptomen ook bij andere aandoeningen kunnen voorkomen en vaak nogal vaag zijn.
Zorg dat je Cocker Spaniël een antibioticakuur krijgt
Wanneer je vermoedt dat je hond gebeten is door een teek met Lyme, dan ga je het beste zo snel mogelijk met je huisdier naar de dierenarts. Deze zal meerdere bloedonderzoeken doen om te kijken of je hond inderdaad besmet is.
Is dat het geval en heeft de besmetting vrij recent plaatsgevonden? Dan kan de Cocker Spaniël een antibioticakuur krijgen om beter te worden. Wanneer de besmetting veel eerder heeft plaatsgevonden en de hond geen kuur gekregen heeft, is de kans aanwezig dat het dier chronische klachten ontwikkelt.
Probeer besmetting te voorkomen
Het is het beste om ervoor te zorgen dat je besmetting met de ziekte van Lyme bij je Cocker Spaniël voorkomt. Dit kun je doen door dagelijks de vacht van je hond te checken op teken. Kijk vooral goed in vouwen en huidplooien en op plekken waar je huisdier veel haar heeft. Zie je een teek, verwijder deze dan met een tekentang.
Zorg ervoor dat je de teek er met één draai aan de tang uittrekt en dat je het kopje meetrekt. Verdoof de teek nooit. Is deze er eenmaal uit, dan mag je de huid wel ontsmetten.
Verdiep je verder in de verzorging en gezondheid van jouw Cocker Spaniël
De juiste verzorging is essentieel voor de gezondheid en het geluk van je hondje. Verdiep je hier dus zo goed mogelijk in. Bekijk daarvoor ook het Cocker Spaniël Handboek eens.
In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles op het gebied van verzorging en gezondheid. Zodat jij en jouw Cocker Spaniël zo lang mogelijk van elkaar kunnen genieten.
Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)