Home | Het trimmen van jouw Cocker Spaniël: zo pak je dat aan
cocker spaniel trimmen

Het trimmen van jouw Cocker Spaniël: zo pak je dat aan

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je al vaker een hond hebt gehad, dan zal het geen verrassing voor je zijn dat je op een gegeven moment overal de haren van je hond tegenkomt. Vooral wanneer je Cocker Spaniël in de rui is, zul je ze overal zien liggen. De Cocker Spaniël kan verschillende vachtkleuren hebben, dus sommige haren vallen ook iets meer op dan andere haren.

Dit ras is gezegend met een mooie vacht, maar hij moet wel regelmatig getrimd worden. Als je dit namelijk niet laat doen, kunnen de haren ontzettend lang worden! Bovendien is het natuurlijk erg belangrijk dat de vacht goed verzorgd wordt. Je leest hier alles over het trimmen van de Cocker Spaniël.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

De vacht van de Cocker Spaniël

De Cocker Spaniël heeft een gladde en vooral zachte vacht. De kleur van deze vacht kan altijd anders zijn. Dit ras kan een éénkleurige vacht hebben, maar hij kan ook een combinatie van verschillende kleuren hebben. De Cocker Spaniël heeft middellange haren die niet mogen golven of krullen. Wel kan het zo zijn dat er een lichte slag in de haren zitten.

Op een aantal plekken zijn de haren van de vacht iets langer. Dit is voornamelijk bij de oren, de borst, de voorbenen en de achterkant van de achterbenen.

Je hebt twee verschillende lijnen van de Cocker Spaniël: namelijk werklijnen en showlijnen. De werklijnen zien er over het algemeen iets anders uit dan de showlijnen. Ze hebben namelijk een minder ronde kop, de oren zijn wat korter en de vacht is ook korter en minder dik.

Let op: De verzorging van jouw Cocker Spaniël (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De vacht laten trimmen

Je kunt ervoor kiezen om de Cocker Spaniël te laten trimmen. Dit moet zo’n vier tot zes keer per jaar gebeuren. Hoe vaak het precies nodig is, hangt af van de dikte van de vacht van jouw Cocker Spaniël. Het haar wordt bij een trimsessie geplukt en uitgedund. De dode haren op het hoofd, de rug, de schouders, de dijen en de flanken worden weggehaald.

Daarnaast worden de haren op de voeten geknipt en de hals geschoren. De vacht van de Cocker Spaniël wordt bij een trimbeurt dus uitgedund, waardoor het ook gemakkelijker wordt voor jou om de hond thuis te borstelen of te kammen. De honden uit de werklijnen die dus een iets kortere en dunnere vacht hebben, hoeven over het algemeen ook wat minder vaak naar de trimmer.

Meestal wordt bij een trimbeurt de hond ook in bad gedaan zodat hij weer helemaal fris en schoon mee naar huis kan. Als het nodig is, worden tijdens zo’n trimbeurt ook de tanden en de oren gereinigd. De Cocker Spaniël heeft lange oren die naar beneden hangen en waar veel haren op groeien.

Ook bij de gehoorgang kunnen nog wel eens veel haren zitten en dat kan leiden tot infecties of oorontstekingen bij de hond. Het is belangrijk dat je deze haren niet zelf weghaalt, maar dat je dit laat doen door een trimmer of een dierenarts. Op deze manier kan er voldoende zuurstof bij het oor en blijft het allemaal net wat beter schoon, waardoor je Cocker Spaniël ook minder kans loopt op een oorontsteking.

De vacht zelf trimmen

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de vacht van je Cocker Spaniël zelf te trimmen. Dit is alleen niet altijd even makkelijk en kan veel tijd kosten. Over het algemeen wordt het ook aangeraden om je hond gewoon naar de trimsalon te brengen, waar het gedaan wordt door een professioneel iemand.

Elke hond heeft namelijk een andere vacht en daardoor wordt er ook steeds aan andere trimtechniek toegepast. Als je het toch zelf wil doen, heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste heb je een kam en een borstel nodig, een haarverwijdering kam, een föhn en een tondeuse of een effileerschaar.

Zo’n schaar heeft geen scherpe punten waardoor je ook niet per ongeluk je Cocker Spaniël pijn kunt doen.

Als eerste moet je de vacht goed doorborstelen. Hiermee worden alvast alle dode haren verwijderd. Bovendien geef je je hond meteen een massage en wordt zijn bloedsomloop gestimuleerd. De rug van de Cocker Spaniël kun je het beste borstelen met een rubberborstel en de lage haren op de buik, oren, borst, oksels en benen kun je het beste behandelen met een pennenborstel.

Na het borstelen, moet je de lange haren kammen en je gaat steeds een fijnere kam gebruiken. De oksels, ellebogen, de liezen, de achterkant van de achterbenen en de plekjes achter de oren zijn lastige plekjes die extra veel aandacht verdienen.

Leer alles over de verzorging van jouw Cocker Spaniël

Wil je ontdekken hoe je jouw Cocker Spaniël zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Vervolgens ga je de vacht trimmen. Hiervoor kun je een trimmesje gebruiken of een tondeuse. Je begint onder het onderste ooglid van de Cocker Spaniël en vervolgens scheer je voorzichtig langs zijn neus af, tegen de richting van de haargroei in. Je kunt de oren van de hond gewoon op zijn hoofd leggen. Vervolgens scheer je ook de rug en de buik.

De pootjes van de Cocker Spaniël moeten ook behandeld worden, maar dit kun je beter niet doen met een tondeuse. Hiervoor kun je beter een schaar gebruiken. Houd een poot in je hand, kam de haren naar beneden, draai vervolgens de poot om zodat de kussentjes naar boven gedraaid zijn en knip voorzichtig het haar tot de punten van de teennagels.

Verzorging van de vacht

Je zou het in eerste instantie misschien niet denken, maar de vacht van de Cocker Spaniël heeft veel verzorging nodig. Hij moet dagelijks even worden doorgekamd. Op deze manier worden de dode haren verwijderd en kun je voorkomen dat er veel klitten in het haar komen.

Deze kliten zijn namelijk niet alleen erg vervelend en pijnlijk, maar als ze er niet op tijd uitgehaald worden, wordt het wel heel lastig om ze er überhaupt nog uit te halen en het kan zijn dat je dan naar de dierenarts moet of dat je het door iemand anders moet laten doen. Vooral de plekken op het lichaam van de Cocker Spaniël waar het haar wat langer is, moet goed gekamd worden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Als we het hebben over de Cocker Spaniël, dan hebben we het over een van de meest schattige en lieve honden in ons land. Het beest is niet alleen vriendelijk voor mensen en goed te houden in een groot en actief gezin, het is ook nog eens een heel mooi beest...

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!