Inhoudsopgave
Wanneer je het hebt over de Spaniël, ben je niet specifiek genoeg. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende Spaniëls. Al deze rassen en soorten hebben hun eigen achtergronden en kenmerken en soms kun je deze ook weer onderverdelen in andere rassen.
Zo heb je bijvoorbeeld de Cocker Spaniël, maar je hebt dan ook weer de Engelse Cocker Spaniël en de Amerikaanse Cocker Spaniël. Ze lijken erg op elkaar, maar hebben toch een aantal verschillen. Logisch natuurlijk, anders zouden het niet twee verschillende rassen zijn. Je leest hier alles over de verschillende Cocker Spaniëls.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!
De geschiedenis
Als je meer wil weten over de Engelse Cocker Spaniël en de Amerikaanse Cocker Spaniël, zul je eerst de geschiedenis in moeten duiken. Deze twee rassen zijn namelijk niet tegelijk ontstaan. De Engelse Cocker Spaniël was er als eerst en dit is dan ook de basis Cocker Spaniël. Als je praat over de Cocker Spaniël, dan bedoel je meestal de Engelse variant.
Officieel bestaat de Engelse Cocker Spaniël sinds 1800, maar waarschijnlijk bestaat hij wel al wat langer. De Cocker Spaniëls stammen af van de andere Spaniëlhonden. Dit zijn stuk voor stuk honden die vroeger gebruikt werden als jachthond. Ze lijken nog altijd redelijk op elkaar, maar hebben toch wel onderlinge verschillen.
Op een gegeven moment ging de Cocker Spaniël naar Amerika. Hier werd er verder gefokt met het ras, waardoor hij er steeds iets anders uit ging zien. Over het algemeen zijn deze verschillen niet zo groot, maar gaat het meer om de verzorging van het dier waardoor de Amerikaanse Cocker Spaniël er wat anders uit ziet dan de Engelse Cocker Spaniël.
In 1880 werd de Amerikaanse Cocker Spaniël ook erkend in Amerika. Het duurde echter nog even voordat het officieel twee aparte soorten Spaniëls waren. Dit gebeurde namelijk in 1946. De Amerikaanse Cocker Spaniël werd toen erkend door de Amerikaanse Kennel Club en kreeg toen zijn eigen rasstandaard. Tot die tijd vielen de Amerikaanse Cocker Spaniël en de Engelse Cocker Spaniël onder één naam.
De Engelse Cocker Spaniël
De Engelse Cocker Spaniël is van oorsprong een jachthond die werd gebruikt als hulpje tijdens de jacht op vogels. Het was zijn taak om de houtsnip, oftewel de woodcocker, en de fazanten uit het struikgewas te jagen. In het begin werd er een net over de vogels heen gegooid om ze te vangen, maar later werden hier geweren voor gebruikt.
De taak van de Cocker Spaniël veranderde toen ook. Hij moest namelijk de geschoten vogels op gaan halen en naar het baasje brengen. Inmiddels wordt de Engelse Cocker Spaniël niet meer veel gebruikt als jachthond. In Engeland en Schotland wordt hij echter wel nog altijd gebruikt tijdens de jacht. In andere landen is het meer een gezinshond.
De Engelse Cocker Spaniël is een hele vriendelijke en vrolijke hond. Hij is nog altijd zo energiek als hij vroeger ook was tijdens de jacht en heeft dus heel veel beweging nodig. Het is ook een erg intelligente hond, dus hij vindt het heerlijk om te spelen en om hierbij ook mentaal uitgedaagd te worden. Zijn vacht is middellang en kan veel verschillende kleuren en patronen hebben.
De vacht mag niet golven of krullen, maar er kan wel een lichte slag in zitten. Dit ras staat vooral bekend om zijn oren. Deze zijn namelijk erg groot en hangen slap naar beneden. Gemiddeld wordt de Engelse Cocker Spaniël zo’n veertien jaar oud.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De Amerikaanse Cocker Spaniël
De Amerikaanse Cocker Spaniël lijkt heel erg op de Engelse variant. Het is namelijk een levendige hond die geen angst kent en die zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving. Het is een compacte hond die een lange vacht heeft en meerdere kleuren kan hebben. Hij heeft een smalle schedel en een spitse snuit.
Ook de Amerikaanse Cocker Spaniël heeft grote oren die lang zijn koppie naar beneden hangen. Gemiddeld wordt hij tussen de 12 en de 15 jaar oud. De Amerikaanse Cocker Spaniël is erg intelligent, vrolijk en gehoorzaam.
De verschillen
Natuurlijk zijn er wel een aantal verschillen tussen de Engelse Cocker Spaniël en de Amerikaanse Cocker Spaniël. Het meest duidelijke verschil is dat de Amerikaanse Cocker Spaniël lange haren heeft, terwijl de Engelse Cocker Spaniël korte haren heeft. De vacht van de Engelse Cocker Spaniël moet vier tot zes keer per jaar getrimd worden, maar de Engelse Cocker Spaniël heeft mooie, lange lokken. De kop van de Cocker Spaniël is iets spitser omdat deze ook wat langer is. De kop van de Amerikaanse Cocker Spaniël is dus wat korter.
Er zijn mensen die vinden dat de oren van de Amerikaanse variant langer zijn, maar dat zou natuurlijk ook kunnen door het feit dat de kop simpelweg iets kleiner is, waardoor de oren langer lijken.
Ook de staarten van de twee varianten zijn anders. De staart van de Engelse Cocker Spaniël moet altijd lang zijn, maar de Amerikaanse Cocker Spaniël wil nog wel eens een korte staart hebben. Dat zie je wel vaker in Amerika, dan wordt de staart gecoupeerd. Dat betekent dat er een stuk van de staart af wordt geknipt.
Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël
Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Overige Spaniëls
Naast de Engelse Cocker Spaniël en de Amerikaanse Cocker Spaniël zijn er ook nog andere Spaniëls. Het zijn allemaal jachthonden die over het algemeen redelijk klein zijn en hangende oren hebben. Hun doel was om te assisteren tijdens de vogeljacht. Naast de Amerikaanse Cocker Spaniël heb je ook nog de Amerikaanse Waterspaniël en naast de Engelse Cocker Spaniël heb je ook de Engelse Springer Spaniël.
Verder heb je andere honden die ook Spaniël in hun naam hebben, zoals de Blue Picardy-Spaniël, de Boykin Spaniël, de Cavalier King Charles-Spaniël, de Clumber Spaniël, de Duitse Spaniël, de Epagneul Francais, de Field Spaniël, de Japanse Spaniël, de Ierse Waterspaniël, de King Charles-Spaniël, de Sussex Spaniël, de Welsh Springer Spaniël en de Russian Spaniël.
Daarnaast zijn er ook nog andere hondenrassen die ook Spaniëls zijn, maar dit niet in hun naam hebben. Dit zijn de Markiesje, het Kooikerhondje, de Drentsche Patrijshond en de Stabij.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?
Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!