Home | Cocker Spaniël soorten en kruisingen: welke zijn er?
De Engelse Cocker Spaniel

Cocker Spaniël soorten en kruisingen: welke zijn er?

⏱ Leestijd: 6 minuten

De Cocker Spaniël komt voor in twee verschillende soorten. Het gaat om de Engelse Cocker Spaniël en de Amerikaanse Cocker Spaniël. De Engelse Cocker Spaniël is de directe voorouder van de Amerikaanse Cocker Spaniël.

De Engelse Cocker Spaniël is van origine gefokt om de jager te helpen het wild uit de struiken te jagen. Wellicht dat daar zijn karakter deels uit voortkomt. Want deze soort is enthousiast en actief, met een bijzonder hoge mate van toewijding aan het baasje. Qua uiterlijk valt zijn zachte, zijdeachtige vacht op.

Zoals gezegd is de Engelse variant de voorouder van de Amerikaanse variant. Het verschil tussen de twee soorten zit in de grootte van de hond. De Amerikaanse Cocker Spaniël is gefokt om iets kleiner te zijn dan de Engelse variant.

Ook qua persoonlijkheid zijn er verschillen, al zijn ze echt minimaal. De Amerikaanse Cocker Spaniël heeft bijvoorbeeld een iets lagere prooidrift en heeft iets minder behoefte aan lichaamsbeweging.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Een Cocker Spaniël is een Cocker Spaniël

Door alle verschillende soorten, kruisingen, geslachten en kleuren ontstaat er nogal eens verwarring over de soorten Cocker Spaniëls. Wij raden je aan om niet te veel te kijken naar deze standaarden, tenzij je daadwerkelijke hele specifieke eisen stelt aan de hond die je in huis haalt.

In onze ogen is een Cocker Spaniël een Cocker Spaniël. Het karakter verschilt erg weinig van hond tot hond binnen hetzelfde ras.

Hebben de kleuren van de Cocker Spaniël nog invloed?

Er is wel eens discussie over de kleuren van de Cocker Spaniël. Is een Cocker Spaniël wel een echte Cocker Spaniël als hij afwijkende kleuren heeft? Daarop kunnen we heel eenvoudig ‘ja’ antwoorden. De kleuren van de hond maken namelijk niets uit voor de ras bepaling.

Deze honden kunnen voorkomen in verschillende soorten kleuren, en soms dus ook in kleurcombinaties. De vacht heeft simpelweg geen enkele invloed op de ras bepaling. Je kan dus met een gerust hart kiezen voor een kleur vacht die jij het mooist vindt.

2.2 Kruisingen

Cocker Spaniëls zijn ontzettend leuke en mooie honden. De positieve eigenschappen van deze hond zijn dan ook heel goed te combineren met dat van andere rassen. We noemen dat het kruisen van honden.

Kruisingen met de Cocker Spaniël worden de laatste jaren steeds populairder. Het is daarbij wel goed om te beseffen dat er een combinatie van de eigenschappen en genen van beide ouderdieren worden doorgegeven aan de kruising. Daarom is het belangrijk dat je als baasje de beide rassen leuk vindt. Je kan immers op voorhand nooit zeker weten op wie het beestje meer gaat lijken. Dat geldt voor zowel het innerlijk als het uiterlijk.

Zodra een kruising populair wordt zal er meer mee gefokt worden. Dat is bij een aantal kruisingen het geval. Dat volume in kruisingen zorgt er voor dat er van sommige mixen wel een goed beeld is ontstaan van de uitkomst. Zo is er bijvoorbeeld relatief meer zekerheid als het al om de derde of vierde generatie van de kruising gaat.

Maar welke kruisingen met een Cocker Spaniël zijn er allemaal? Hieronder delen we de meest populaire mixen met je.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De cocker spaniel blauwschimmel

Cocker Spaniël x Poedel = Cockapoo

De Cockapoo is een van de meest populaire designer honden ter wereld, en met een goede reden. Deze teddybeer mix is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en heeft een golvende vacht van gemiddelde lengte.

Deze Cockapoo wordt meestal gemengd met een miniatuur Poedel, maar soms wordt hij gemengd met een toy of een standaard Poedel. De lengte en het gewicht van de Cockapoo kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte van de Poedel ouder. Vraag dus zeker aan de fokker wat je mag verwachten.

De Cockapoo is een geweldige optie voor gezinnen met jonge kinderen. Deze hond kan met iedereen overweg en maakt geen onderscheid tussen oud of jong. De Cockapoo is simpelweg een bijzonder vrolijk, sociaal hondje dat graag betrokken raakt bij het hele gezin. Deze energieke hond heeft wel veel beweging nodig. Lig jij het liefst de hele dag op de bank? Dan is dit misschien niet de beste keuze.

Cocker Spaniël x Labrador Retriever = Spanador

Deze Cocker Spaniël mix is een van de meest populaire honden van Amerika. En dat begrijpen we, want de Spanador heeft de vriendelijkheid van beide ouders.

Die vriendelijkheid vult hij aan met een grote behoefte aan spel, avontuur en het maken van plezier. Dit type hond zal altijd in zijn voor een spelletje apporteren en zal ook van het water houden.

De Spanador is een bovengemiddeld intelligente hond. In combinatie met de loyaliteit aan zijn baasje, zorgt dit ervoor dat deze viervoeter bijzonder goed trainbaar is. Met de juiste opvoeding heb je hier een gehoorzame vriend voor het leven aan.

De Spanador meet tussen de 38 en 56 centimeter en weegt tussen de 18 en 28 kilogram. Het lichaam is dik, maar toch sportief. De staart van de Spanador zal dunner zijn dan de staart van de Labrador. De oren zullen langer zijn met krullend haar, waardoor deze er zachter en schattiger uitziet.

Cocker Spaniël x Golden Retriever = Golden Cocker Retriever

De Golden Cocker Retriever is een prachtige mix en daarnaast een van de liefste en vriendelijkste honden die je ooit zult ontmoeten. De hond heeft ook een fantastische balans tussen energie en plezier. Daarom is hij erg in trek bij jonge gezinnen.

De Golden Cocker Retriever is ook wat compacter dan de Retriever-ouder, wat op veel potentiële baasjes een bepaalde aantrekkingskracht heeft. Zolang je tijd met de hond doorbrengt en deze dagelijks een uur traint, zal de Golden Cocker Retriever je dagen absoluut opfleuren.

Dit type hond is tussen de 30 en 51 centimeter groot en weegt tussen de 13 en 30 kilogram. Het uiterlijk kan enorm variëren tussen pups, zelfs binnen hetzelfde nest. De vachtlengte van een Golden Cocker Retriever is meestal gemiddeld tot lang en heeft een golvende structuur.

Cocker Spaniël x Pomeranian = Cockeranian

De Cockeranian is een relatief kleine hond. Het is in ieder geval een van de kleinste mixen die je van een Cocker Spaniël kan krijgen. Het is daarmee een geweldige optie als je in een klein appartement woont.

Maar laat je niet misleiden door het kleine formaat. Want de Cockeranian is misschien wel klein, maar zit boordevol energie. De grootste liefde van dit ras is het spelen van spelletjes, spelletjes en nog meer spelletjes! De Cockeranian heeft veel meer beweging nodig dan de gemiddelde kleine hond, dus reserveer elke dag 45 tot 60 minuten om te besteden aan de beweging.

De vacht van de Cockeranian is donzig en zacht als de Pom-ouder, met de krullen van de Cocker-ouder. De vacht moet dagelijks worden verzorgd om deze glad en in goede conditie te houden.

De oren van de Cockeranian kunnen ofwel omhoog blijven staan zoals de Poms, of naar beneden hangen zoals die van de Cocker Spaniël. Deze mix weegt tussen de 4 en 10 kilogram en meet tussen de 17 en 33 centimeter.

Cocker Spaniël x Chihuahua = Chi Spaniël

Dit kleine hondje, ook bekend als de Chi Spaniël, is bovenal erg schattig. Laat je echter niet misleiden door het kleine lichaam want dit type hond is vol karakter en persoonlijkheid. Maar vergeleken met het pittige karakter van de Chihuahua is deze kruising wel net iets milder. Dat is een groot voordeel voor baasjes die geen fan zijn van het soms overheersende gedrag dat een Chihuahua kan vertonen.

De Chi Spaniël is gek op het gezin en is bovengemiddeld aanhankelijk en knuffelig. Dit is wel een type hond dat je aandacht zal vragen en bang kan worden als deze alleen moet zijn. Denk hier over na als je veel van huis bent. In dat geval is deze hond niet de beste optie.

Deze mix behoort, net als de Cockeranian, tot een van de kleinste kruisingen met de Cocker Spaniël. Deze soort weegt meestal tussen de 4 en 10 kilogram en is 20 tot 33 centimeter groot.

Cocker Spaniël x American Pitbull Terrier = Spaniël Pit

De Spaniël Pit is een relatief onbekende Spaniël/Pitbull mix. Het mooie aan deze combinatie is dat de Cocker Spaniël ervoor zorgt dat de Pitbull een verhoogd vriendelijker karakter krijgt. Door deze twee soorten te mixen krijg je ook wat meer enthousiasme van de Pitbull

De mix van deze twee honden creëert een zeer intelligente, loyale en enthousiaste viervoeter om van te houden. De Spaniël Pit is een droom om te trainen. Het loyale karakter van de Pitbull draagt daar sterk aan bij. Dit is wel een hond die goed moet worden gesocialiseerd. Wees daarbij niet verbaasd als de Spaniël Pit de lokale katten graag achterna zit.

De Spaniël Pit heeft een atletisch uiterlijk met een vierkante kop. De kruising kan de langere golvende oren wel of niet erven. Dit blijft een beetje een gok bij de Spaniël Pit. Deze hond kan tussen de 35 tot 46 centimeter groot worden en weegt tussen de 11 en 21 kilogram.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Cocker Spaniël x Cocker Spaniël = Collie Cocker

De Collie Cocker is een mix tussen de Cocker Spaniël en de Cocker Spaniël. Deze hond meet tussen de 35 en 49 centimeter groot en zal tussen de 10 en 21 kilogram gaan wegen.

De Collie Cocker ziet er uit als een miniatuur Cocker Spaniël met de lange en gekrulde oren van de Cocker Spaniël. De vacht van deze kruising zal van gemiddelde lengte zijn en is meestal zwart, bruin en wit van kleur met vlekkerige patronen in de vacht. Deze mix is energieker dan de Cocker Spaniël en chiquer dan de Cocker Spaniël.

Collie Cockers hebben elke dag ongeveer 60 minuten aan lichaamsbeweging nodig, samen met hersenspelletjes om de intelligente geest te stimuleren. Deze pup houdt van knuffelen met het gezin, maar kan terughoudend zijn bij vreemden. Ook kan de Collie Cocker hoedende vaardigheden vertonen of een hoge prooidrift hebben. Deze prooidrift kan het noodzakelijk maken om de Collie Cocker aan de lijn te houden.

Cocker Spaniël x Jack Russell Terrier = Cocker Jack

Deze kruising zal ongetwijfeld een hoge prooidrift hebben. Dat komt omdat het een combinatie is van twee honden die initieel zijn bedoeld om te jagen. We hebben het hier over de mix tussen de Cocker Spaniël en de Jack Russel Terriër.

Hierdoor kan het verstandig zijn om deze mix aan de lijn te houden

Deze hond is best geschikt voor een huis met andere honden in de buurt, maar kan niet zo goed met andere soorten huisdieren. Het is te hopen dat de Cocker-genen ervoor zorgen dat deze hond nog enigszins makkelijk te trainen is. Maar als je een 100% gehoorzame hond verwacht bestaat de kans dat je bedrogen uitkomt.

De Cocker Jack zal qua grootte vergelijkbaar zijn met andere Jack Russell Terriër-kruisingen. Je moet rekening houden met een grootte van 33 tot 39 centimeter. De vacht zal kort en dik zijn en zal waarschijnlijk zwarte, bruine, witte en lichtbruine kleuren vertonen.

Conclusie: er zijn talloze kruisingen om uit te kiezen

Wellicht hebben we jouw keuze er niet makkelijker op gemaakt met dit artikel. Er zijn nu eenmaal erg veel kruisingen mogelijk met de Cocker Spaniël.

Ons advies is om vooral je tijd te nemen bij het kiezen van je nieuwe vriend. Door alle informatie in je op te nemen kom je ongetwijfeld uit bij de juiste hond voor jou en jullie gezin.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!