Home | Alles over de kortharige Cocker Spaniël (must read)
Een kortharige cocker spaniel

Alles over de kortharige Cocker Spaniël (must read)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Cocker Spaniël is een heel geliefd hondenras en dat is ook niet heel gek. Hij is namelijk ondernemend, sierlijk en kan af en toe een beetje ondeugend zijn. Je kunt dit ras herkennen aan zijn lange oren die naar beneden hangen, ongeveer tot op zijn schouders. Hij heeft een prachtige vacht die verschillende kleuren kan hebben.

Zo zijn er Cocker Spaniëls die één kleur hebben, maar er zijn ook schimmel honden en honden met verschillende kleuren in hun vacht. De kleur van de vacht is dus altijd anders, maar de lengte van de vacht is wel altijd hetzelfde. Die mag namelijk niet te lang zijn. Je leest hier alles over de korte vacht van de Cocker Spaniël.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

De geschiedenis

Officieel heet het ras de Engelse Cocker Spaniël. De Spaniël honden waren er al langer, maar die kwamen niet uit Engeland. In het zuiden van Europa kwamen deze honden vooral voor.

Ze worden gebruikt als jachthond. Zo had je de Springing Spaniël die de taak had om het wild te laten schrikken zodat ze van hun schuilplaats af zouden komen waardoor de jagers ze weer neer konden schieten. Ook had je de Setting Spaniël die zich liet vangen met het wild. Er zijn verschillende theorieën over hoe deze honden uiteindelijk in Engeland terecht zijn gekomen.

De Engelse adel zag deze in Spanje en namen ze mee naar Engeland of de Romeinse soldaten namen de honden zelf mee naar Engeland tijdens hun tochten. In ieder geval kwam de Spaniël naar Engeland en de Engelse mensen waren zeer gecharmeerd van dit ras.

Het ontstaan van de Engelse Cocker Spaniël

In Engeland werd de Spaniël vooral gebruikt om op de woodcocks te jagen, oftewel houtsnippen. Op deze manier is natuurlijk ook de naam Engelse Cocker Spaniël gekomen. Tijdens het fokken van deze jachthonden werd natuurlijk wel nagedacht over het uiterlijk. Het kan in Engeland wel koud worden, maar het zal er niet altijd super koud zijn.

Vandaar dat een hele dikke vacht niet per se nodig is. Ook kan deze hond nog wel eens de bosjes in rennen en dan is het ook wel handig als hij niet een lange vacht heeft, want die blijft natuurlijk weer overal aan hangen.

Vroeger werden deze honden verdeeld in twee verschillende soorten functies tijdens het jagen, namelijk water en veld. Het was pas aan het begin van de 19e eeuw dat de fokkers besloten om een universele hond te maken die zowel goed kon jagen in het bos als op het water. Op deze manier is de kortharige Cocker Spaniël ontstaan.

De vacht van de Cocker Spaniël

De vacht van de Engelse Cocker Spaniël mag dus niet te lang zijn. Daarnaast mag hij ook niet golven of krullen en is hij zijdeachtig en glad van structuur. Op sommige plekken mag de vacht wel wat langer zijn. Dit is bij de oren, de borst, de voorbenen en de achterkant van de achterbenen. De vacht van de Cocker Spaniël kan verschillende kleuren hebben.

Hij kan één kleur hebben, zoals zwart, rood, lever of goudkleurig. Hij kan echter ook verschillende kleuren hebben. De Cocker Spaniël kan dan een schimmelkleurige vacht hebben, maar hij kan ook een gevlekte vacht hebben.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Cocker Spaniel artikel

Een jachthond en een showhond

Vroeger werd de Engelse Cocker Spaniël dus vooral gebruikt om te jagen. Tegenwoordig wordt er lang niet meer zoveel gejaagd en is deze functie van dit ras dus ook een beetje komen te vervallen. Daarom komen er steeds meer showhonden. Je hoeft met zo’n showhond natuurlijk niet per se mee te doen aan een hondenshow, maar er wordt hier minder gelet op een uiterlijk dat fijn is voor een jachthond.

De showhond is ook gewoon een gezinshond. Het verschil tussen deze twee varianten is dat de werkende Cocker Spaniël, die dus nog steeds gefokt wordt om te gebruiken tijdens het jagen, een iets kortere vacht heeft. Ook is de vacht iets dunner. Daarnaast is bij de werkende variant ook de kop iets minder rond en zijn de oren wat korter.

De verzorging van de vacht

Ondanks dat de Cocker Spaniël een redelijk korte vacht heeft, heeft hij wel veel verzorging nodig. Het is het beste als je hem elke dag even doorkamt. Op deze manier kun je namelijk alle dode haren goed verwijderen en voorkom je dat er pijnlijke klitten in de vacht ontstaan. Vooral de plekken in de vacht waar de haren iets langer zijn moeten goed worden bijgehouden.

Je kunt hier voor het beste een slicker borstel gebruiken zodat de hele vacht goed wordt geborsteld. Let er wel op dat je de vacht buiten borstelt en niet binnen, want anders komen al de haren van je hond in huis en dat is natuurlijk niet zo handig.

De Cocker Spaniël moet ongeveer vier tot zes keer per jaar getrimd worden. Het haar wordt dan uitgedund en geplukt. Dit is nodig om de vacht goed te onderhouden, maar het hangt er ook wel weer een beetje van af hoe dik de vacht is. Cocker Spaniëls die gecastreerd zijn hebben over het algemeen een iets dikkere en meer wollige vacht die ook iets meer onderhoud nodig heeft.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Puppy cocker spaniel;

De oren

De oren van de Engelse Cocker Spaniël hebben speciale aandacht nodig. Deze zijn namelijk heel erg groot en hangen naar beneden, waardoor ze soms wat vies kunnen worden. Je kunt de oorschelp schoonmaken met een wattenstaafje, maar ga niet zelf aan de slag met cleaner of wattenstaafjes. Het kan voorkomen dat er wat overtollig haar voor de ingang van de gehoorgang zit.

Dit kan wat korter worden geknipt omdat er anders niet genoeg lucht bij het oor kan. Het is belangrijk dat je geen haren uit de gehoorgang trekt, want dit kan leiden tot beschadiging en ontstekingen. Vooral wanneer je Cocker Spaniël al eens een oorontsteking heeft gehad, moet je erg voorzichtig zijn. Als er heel veel haar in het oor groeit, kun je bij je dierenarts terecht voor advies.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!