Home | Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren
kruising cocker spaniel beagle

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als we het hebben over de Cocker Spaniël, dan hebben we het over een van de meest schattige en lieve honden in ons land.

Het beest is niet alleen vriendelijk voor mensen en goed te houden in een groot en actief gezin, het is ook nog eens een heel mooi beest wat ook daadwerkelijk voor hondenshows wordt gebruikt.

Er zijn vele verschillende soorten Cocker Spaniël kleuren en het bijzondere is: dat heeft ook effect op het karakter van de Cocker Spaniël. Hoe dat kan leggen we uit in dit artikel en nog veel meer.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Beschrijving van het hondenras

De Cocker Spaniël is een populaire hond, niet alleen om de vriendelijkheid en het sociale karakter van het beest, maar ook om het uiterlijk.

De Cocker Spaniël heeft prachtige hangende oren en kan een behoorlijke krullenbol zijn. Ook zijn er Spaniëls met haren op hun hoofd alsof het vrouwelijke mensen zijn: soms lijkt het net alsof een beest een pruik draagt.

Beschrijving van de kleuren

Er zijn veel verschillende kleuren in het hondenras Cocker Spaniël. Het gaat dan om meerkleurige, maar ook eenkleurige honden. Daarnaast zijn er ook verschillende schimmels. De neus van het beest is altijd zwart.

De verschillende Cocker Spaniël kleuren hebben dan wel effect op het karakter, uiteindelijk zijn het allemaal honden van hetzelfde ras.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Puppy cocker spaniel;

Een tabel met de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Om een beetje een idee te geven over de verschillende kleursoorten die een Cocker Spaniël kan aannemen, hebben we een mooie tabel gemaakt.

Tabel over de verschillende kleuren van de vacht van het Engelse hondenras, de Cocker Spaniël
Eenkleurige Cocker Spaniël Meerkleurige Cocker Spaniël Schimmel kleuren Cocker Spaniël
Zwart Zwart en Wit Blauw schimmel *
Rood Blond en Wit Oranje schimmel
Goud (blond) Rood en Wit Lichtbruin schimmel
Lichtbruin Donkerbruin en Wit * Donkerbruin schimmel *
Donkerbruin Lichtbruin en Wit * Sabelschimmel **
Zwart Zwart en Wit *
Sabel **

* Ook in de kleurvorm met ‘tan’
** Wordt gezien als ongewenste Cocker Spaniël vorm

De geschiedenis van de Cocker Spaniël kleuren

De geschiedenis van een hondenras zegt vaak iets over het karakter en het uiterlijk van de toestand waarin het ras zich nu verkeert. Je kunt de Cocker Spaniël aan zijn naam terug herleiden tot Spanje.

De Britten importeerden het beest daarvandaan en begonnen het beest te gebruiken voor de jacht. Het beest moest meehelpen om vogels te vangen en vooral ‘woodcock’. Je raadt het al: dat is precies waar de naam ‘Cocker’ vandaan komt.

Het ging in het fokken nooit om het uiterlijk

Tot in de 17e eeuw werden de verschillende Cocker Spaniëls gezien als één ras, maar inmiddels zijn er verschillende Cocker Spaniël soorten. Omdat de beesten vooral werden gefokt om mee te helpen in de jacht, was het nooit zo belangrijk hoe het beest eruitzag.

Het doel van het fokprogramma was voor alles een manier om het beest slim en intelligent te maken: geschikt voor de jacht. Het enige waar de fokkers wel op letten was de camouflage van het beest.

Verschillende camouflage kleuren van de Spaniël

De verschillende kleuren van de Cocker Spaniël ontstonden dus vooral doordat fokkers letten op de camouflage. Sommigen wilden dat de hond niet zou opvallen, zodat ze meer kans hadden om wild te pakken.

Anderen wilden juist dat het beest er wat feller en meerkleurig uit zou zien, zodat ze het niet aan zouden zien voor wild en niet per ongeluk hun eigen hond zouden neerknallen tijdens het jagen.

De echte kleurenstrijd begon daarna pas echt

De strijd om de mooiste Cocker Spaniël kleuren te krijgen, begon pas echt in de tijd van hondenshows. Men begon te experimenteren met de verschillende kleuren die een dergelijke rashond kon krijgen en er werd steeds meer wetenschap toegepast.

Wetenschappers vonden dat Cocker Spaniëls generaties lang een ‘recessief’ gen konden hebben van een bepaalde kleur die er alleen uit zou komen als een hondenpartner ook een dergelijk ‘recessief gen’ zou hebben.

Een wit-zwarte Spaniël die wordt gedekt door een zuiver bruine hond van hetzelfde ras, kan in de praktijk dus ook een blonde Spaniël krijgen.

Opvallende Cocker Spaniël soorten

Eén van de populairste toepassingen die wetenschappers en fokkers hebben kunnen toepassen bij een Cocker Spaniël is het feit dat deze hondensoort een soort hoofdhaar kan ontwikkelen.

Sommige Cocker Spaniëls hebben echt een werkelijke ‘pruik’ op hun hoofd. Deze hoofdvacht lokken kunnen soms tot wel 20 of soms 30 centimeter lang zijn en blokkeren het zicht op de bijna net zo lange oren.

Wat de kleur zegt over het karakter

Het is enorm interessant dat de verschillende kleuren die een Cocker Spaniël aan kan nemen, iets kan zeggen over het karakter van de hond. Dit werd al gezegd door de wijze ‘oma’s’ van vroeger, maar is nu ook wetenschappelijk bewezen.

Een blonde of rode Cocker Spaniël is over het algemeen agressiever en dominanter dan een Donker- of Lichtbruine Spaniël. De meest nederige honden binnen de Cocker Spaniëls zijn de honden met een witte vacht.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De bruine cocker spaniel

Wat de verklaring is van de wetenschappers

Hoewel wetenschappers niet zeker weten waar dit verschil door komt, lijkt het zo te zijn dat de verschillende Cocker Spaniëls na verloop van verschillende generaties ook van elkaar zijn gaan verschillen van karakter.

Fokkers hebben namelijk witte Cocker Spaniëls met witte gekruist en zwarte met alleen maar zwarte. Het gevolg is dus dat de honden op een bepaalde manier van elkaar gaan verschillen.

Er moet echter nog veel meer DNA-onderzoek worden gedaan naar dit fenomeen.

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Ben jij op zoek naar een Cocker Spaniël en weet je niet zo goed welke kleur hond je graag neemt? Er zijn vele verschillende Cocker Spaniël kleuren waaruit jij kan kiezen en het bijzondere is dat het daadwerkelijk verschil maakt in karakter.

Neem een blonde Cocker Spaniël of rode als je ervaring hebt met honden en neem een witte of donkere Cocker Spaniël als je een wat rustiger type wil.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!