Home | Klein maar fijn: alles over de kleine Cocker Spaniël
Een kleine cocker spaniel

Klein maar fijn: alles over de kleine Cocker Spaniël

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer de Cocker Spaniël helemaal volgroeid is, is het een middelgrote hond. Een reu is tussen de 39 en de 41 centimeter groot en een teefje is iets kleiner. Zij is gemiddeld tussen de 39 en de 39 centimeter groot. Met zo’n grote hond ga je natuurlijk heel anders om dan met een kleine Cocker Spaniël. Er zijn dan ook een dingen waar je rekening mee moet houden.

Wil je wel een Cocker Spaniël, maar heb je liever dat hij iets kleiner is? Dan zijn er ook nog andere opties waar je voor kunt kiezen. Lees hier alles over de kleine Cocker Spaniël.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

De Cocker Spaniël als puppy

Als je een Cocker Spaniël puppy in huis hebt, dan zul je al snel merken dat hij ontzettend snel groeit. Dat is heel normaal. Hij groeit namelijk vrij snel omdat hij een flinke eetlust heeft. Het is dan ook erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat de Cocker Spaniël puppy genoeg beweging krijgt, anders kan hij al snel last krijgen van overgewicht.

Na ongeveer een jaar is de Cocker Spaniël volwassen en meestal groeit hij dan ook niet meer. De meeste groei van deze hond zit echter niet in de eerste paar maanden, maar in de puppy puberteit.

Niet te veel beweging

Een Cocker Spaniël puppy is heel speels en actief, maar het is belangrijk dat hij niet te veel beweging krijgt. De eerste maanden neemt deze pup namelijk snel toe in spiermassa. Het gewicht wordt dan echter nog gedragen door een skelet dat nog week is en dus niet sterk genoeg om veel gewicht te tillen.

Je kunt er daarom beter voor zorgen dat je hond in deze fase nog niet op de trap loopt, naast de fiets meeloopt of lange wandelingen maakt. Dit is namelijk te veel voor de puppy en hij moet veel rust hebben.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gebalanceerde voeding

Als je wil dat je Cocker Spaniël puppy uitgroeit tot een gezonde en volwassen hond, dan is het erg belangrijk dat hij uitgebalanceerde voeding krijgt. Niet alleen de samenstelling van het voedsel, maar ook de kwaliteit en de hoeveel is belangrijk voor een evenwichtige groei. De hoeveelheid voer die je je pup geeft, is namelijk ook meteen de energietoevoer.

Wanneer je je puppy meer geeft dan dat hij eigenlijk nodig heeft, verloopt de groei niet meer evenredig. Het lastige is dat het moeilijk in is te schatten of je je pup te veel geeft of niet omdat ze in het begin niet zo snel aankomen. Je kunt dan ook het beste je dierenarts of de fokker waar je de hond hebt gehaald om informatie vragen over de juiste porties die je geeft aan je Cocker Spaniël.

Verschillende fases

Een Cocker Spaniël puppy in de groei maakt verschillende fases door. Wanneer hij precies volwassen is, verschilt per ras en zelfs nog individueel per hond, maar er is wel een vuistregel die je aan kunt houden. Als eerste heb je de neonatale fase. Deze duurt de eerste twee weken van het leven van de pup.

In deze periode zijn de gehoorgangen en de ogen nog gesloten, maar kan de pup wel al goed ruiken. Dankzij zijn reukzin en de zoektocht naar warmte, komt de Cocker Spaniël bij de spenen gevuld met warme melk van zijn moeder terecht. De puppy slaapt of drinkt bijna de hele dag en kan nog niet zelfstandig zijn lichaamstemperatuur reguleren. Hij moet dus goed warm worden gehouden.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

soorten cocker spaniels

De overgangsfase

Tijdens de derde week opent de pup zijn ogen en zijn gehoorgangen. Hij kan nu dus horen en zien. Hij wordt ook beweeglijker en begint zijn broertjes, zusjes en omgeving steeds beter waar te nemen. Ook zijn eerste tandjes komen door.

De indruksfase

In de vierde tot de zevende week leert de Cocker Spaniël puppy zijn omgeving steeds beter kennen. Hij gaat ook op verkenningstochten en wordt steeds nieuwsgieriger. Ook begint hij langzaam een karakter en temperament te ontwikkelen. Het is belangrijk dat je puppy in deze fase niet geïsoleerd is. Het is namelijk erg belangrijk dat hij contact heeft met zijn broertjes en zusjes, maar ook met mensen.

De socialisatiefase

De achtste tot twaalfde week is een belangrijke fase. Het gedrag van je Cocker Spaniël kan nu namelijk op een blijvende manier beïnvloed worden. Zorg er dus voor dat je puppy vele nieuwe indrukken op doet, maar dat hij niet overprikkeld raakt. Hij moet leren om soeverein en zelfbewust te reageren. Hiermee krijg je een hond die ook op latere leeftijd zelfbewust en vol zelfvertrouwen in nieuwe situaties op kan treden.

Rangorde- en roedelordefase

In de derde tot zesde maand zoekt de Cocker Spaniël puppy zijn plek in de omgang met zijn sociale partners. Het is belangrijk dat hij de sociale grenzen goed leert kennen door middel van begrijpelijke regels.

De puberteitsfase

In de zevende tot de twaalfde maand zijn de Cocker Spaniëls echte pubers. Dit gaat samen met koppigheid. De puppy probeert dan de grenzen te verleggen door net te doen alsof hij alles wat hij eerder heeft geleerd weer is vergeten. Je moet in deze fase liefdevol met je hond omgaan.

De laatste rijpingsfase

In de twaalfde tot de dertigste maand groeit de jonge puppy uit tot een volwassen Cocker Spaniël. Het is belangrijk dat je blijft oefenen, want ook op een oudere leeftijd moet de Cocker Spaniël nog lichamelijk en geestelijk geprikkeld worden.

Een kruising

Wil je graag een Cocker Spaniël hebben, maar vind je hem net iets te groot? Wat je dan eventueel zou kunnen doen, is kiezen voor een kruising. Je hebt dan dus niet een Cocker Spaniël, maar een hond die voor de helft Cocker Spaniël is. Zo wordt deze hond bijvoorbeeld gekruist met de Chihuahua of een andere kleine hond.

Je krijgt dan dus wel een Cocker Spaniël die er iets anders uit ziet, want de pup krijgt dan zowel de uiterlijke als de fysieke kenmerken van allebei de honden. Vaak lijkt hij wel nog redelijk op de Cocker Spaniël, maar dan is hij gewoon wat kleiner. Let er wel op dat het karakter van deze hond ook kan afwijken van die van de Cocker Spaniël.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Als we het hebben over de Cocker Spaniël, dan hebben we het over een van de meest schattige en lieve honden in ons land. Het beest is niet alleen vriendelijk voor mensen en goed te houden in een groot en actief gezin, het is ook nog eens een heel mooi beest...

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!