Home | Cocker Spaniël kenmerken: ontdek alles over deze hond
Puppy cocker spaniel;

Cocker Spaniël kenmerken: ontdek alles over deze hond

⏱ Leestijd: 3 minuten

Laten we beginnen met de basis. Voor velen is een Cocker Spaniël gemakkelijk uit duizenden te herkennen. Dat komt omdat deze hond vrij specifieke raskenmerken heeft. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op deze kenmerken zodat je een duidelijk beeld krijgt van deze hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Fysieke kenmerken Cocker Spaniël

De Cocker Spaniël is een kleine tot middelgrote hond met lange oren die dicht bij de kop liggen. Verder heeft dit ras een lange, brede snuit en een zachte, gevoelige blik.

Dit is een gespierd maar toch gracieus ras die historisch gezien werd gefokt om compact en krachtig te zijn. Die kwaliteiten waren namelijk belangrijk bij hun primaire taak: het opjagen en ophalen van wild.

Een van de meest opvallende kenmerken van dit ras is de zijdeachtige vacht van gemiddelde lengte met opvallende bevedering op de buik, benen, oren en staart. Deze aantrekkelijke vacht is te vinden in een aantal kleuren, en is ingedeeld in vier algemene categorieën. Het gaat om de dichte, dunne, roan en gespikkelde vachten.

Je kan Cocker Spaniëls aantreffen in een breed scala aan kleuren zoals zwart, lever, bruin, blauw, sable, rood, oranje, goud en citroen kleur. Soms tref je combinatie aan van deze kleurstellingen.

Verder hebben ze stevige, ronde poten met relatief dikke kussens. De lange, rechte staart wordt vaak op jonge leeftijd gecoupeerd om aan de ras standaarden te voldoen of om letsel te voorkomen wanneer de hond door de struiken of het bos rent.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gewicht en hoogte

De Cocker Spaniël heeft specifieke richtlijnen voor de hoogte en het gewicht. Valt jouw Cocker Spaniël binnen deze richtlijnen? Dan weet je dat hij of zij niet afwijkt van de norm.

De gemiddelde schofthoogte van een reu is tussen de 38 en 43 centimeter. Een teefje is vaak iets kleiner; namelijk tussen de 36 en de 41 centimeter.

Een van de kenmerken die sterk bijdragen aan een gezond gewicht is het geslacht. Zo mag een teefje tussen de 12 en 15 kilogram wegen. Een reu mag tussen de 13 en 16 kilogram wegen.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat het gewicht van jou Cocker Spaniël hoger ligt. In sommige gevallen spreek je dan van overgewicht. Het is belangrijk om te weten wat je hieraan kan doen.

Je wil jouw hond zo spoedig mogelijk weer op een gezond gewicht krijgen. Omdat overgewicht schadelijk is voor zijn gezondheid en geluk. Verderop in dit boek vertellen we je alles over de gezondheid en voeding voor jouw Cocker Spaniël.

Cocker Spaniël kleuren

Een Cocker Spaniël heeft een mooie vacht die vaak voorkomt in een vast palet aan kleuren. Deze kleuren zijn voor veel mensen ook zo kenmerkend aan dit hondenras. De meest voorkomende kleuren van deze honden zijn:

 • Zwart;
 • Lever;
 • Bruin;
 • Blauw;
 • Sable;
 • Rood;
 • Oranje;
 • Goud;
 • Citroen kleur.

Levensverwachting

Een Cocker Spaniël heeft een behoorlijke levensverwachting. Je kan dus jarenlang plezier hebben van deze lieve viervoeter. De uiteindelijke leeftijd is wel sterk afhankelijk van een groot aantal factoren. Dit hangt in de eerste instantie af van zaken zoals de grootte van de hond, de gezondheidstoestand en de leefomstandigheden.

Als deze factoren in orde zijn én het baasje de hond goed verzorgt kan het zomaar zijn jouw Cocker Spaniël tussen de twaalf en vijftien jaar oud kan worden. Dit is de gemiddelde leeftijd in normale omstandigheden. Logischerwijs heb je uitschieters naar beneden en naar boven, maar de meeste honden van dit ras zullen ergens binnen deze range uitkomen.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Engelse Cocker Spaniel

Persoonlijkheid van de Cocker Spaniël

Een goed gefokte Cocker Spaniël heeft een heel lief karakter. Dit type hond is aanhankelijk en knuffelig. Ze zijn het liefste in het gezelschap van hun gezin en ze nemen daarom ook graag deel aan gezinsactiviteiten. Verder is de Cocker Spaniël speels, alert en actief. De hond geniet van elke activiteit, of het nu een stevige wandeling is of jagen in het veld.

De Cocker staat wel bekend als een gevoelige hond, zowel mentaal als fysiek. Dit hondenras heeft een “zachte” persoonlijkheid en reageert niet goed roepen, stemverheffingen of een agressieve benadering. Dat is iets om in de opvoeding en training rekening mee te houden.

Soms kan de Cocker Spaniël grommen of happen als deze pijn heeft of bang is. Vroegtijdige socialisatie en training zijn extreem belangrijk voor de Cocker Spaniël. Dit type hond moet zorgvuldig en vriendelijk worden behandeld om het beste in zijn persoonlijkheid naar boven te halen. Als baasje dien je hier tijdig en consequent mee aan de slag te gaan. Alleen op die manier ben je verzekerd dat dit ongewenste gedrag structureel afgeleerd wordt.

Het Cocker Spaniël ras is gefokt om over het platteland te rennen, achter alle geuren aan die hun neus kan vinden. Ze vinden het ook leuk om dieren uit hun schuilplaats te jagen. Het is daarom het beste om de Cocker stevig aan de lijn te houden tijdens een wandeling, omdat dit type hond vrij snel kan terugkeren naar zijn natuurlijke gedrag als er iets interessants te ruiken valt.

Ook hierin is socialiseren essentieel. Doe je dit goed? Dan kan de Spaniël doorgaans goed omgaan met andere huisdieren en jonge kinderen.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Als we het hebben over de Cocker Spaniël, dan hebben we het over een van de meest schattige en lieve honden in ons land. Het beest is niet alleen vriendelijk voor mensen en goed te houden in een groot en actief gezin, het is ook nog eens een heel mooi beest...

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

 • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!