Home | Ontdek het krachtige karakter van de Cocker Spaniël
cocker spaniel karakter

Ontdek het krachtige karakter van de Cocker Spaniël

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een hond is niet zomaar een huisdier, maar het is echt je maatje voor het leven. Hij wordt niet voor niets ook je trouw viervoeter genoemd, want deze dieren zijn ontzettend loyaal naar hun baasje toe en willen het liefste de hele dag bij je zijn. Dat geldt ook voor de Cocker Spaniël.

Deze hond komt oorspronkelijk uit Spanje, maar is gefokt tot de hond die hij vandaag de dag is in Engeland. Vandaar dat de officiële naam van dit ras de Engelse Cocker Spaniël is. Je leest hier alles over het karakter van deze prachtige hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

De geschiedenis

Als je meer wil weten over het karakter van deze hond, dan moet je eerst in zijn geschiedenis duiken. Op deze manier wordt namelijk een hoop duidelijk over het beestje. De Engelse Cocker Spaniël is een afstammeling van de Spaniëlhonden uit Spanje. Deze honden werden in Spanje vooral gebruikt tijdens het jagen.

Verschillende Spaniëlhonden hadden allemaal hun eigen taak. Op een gegeven moment zijn deze honden in Engeland terechtgekomen en ook hier werden ze gebruikt als jachthond. Ze moesten vooral jagen op de woodcocker, vandaar de naam Engelse Cocker Spaniël.

Als jachthond moest de Cocker Spaniël natuurlijk erg actief zijn. Zijn taak was namelijk om het wild op te stoten. Ze waren dus veel op pad met hun baasje. Dit heeft er ook toe geleid dat de Cocker Spaniël een hele loyale hond is die graag tijd door wil brengen met zijn baasje. Nog altijd is dit ras het liefste de hele dag met zijn baasje op pad.

Het karakter

De Cocker Spaniël is nog altijd een hele sportieve en levendige hond. Ze hebben dan ook veel beweging nodig. Je hond zal dus ontzettend blij zijn wanneer je een grote tuin hebt waar hij lekker in kan spelen en in rond kan rennen. Daarnaast kun je het beste ook elke dag een flinke wandeling maken met je Cocker Spaniël of in ieder geval veel met hem spelen.

Als hij namelijk niet genoeg beweging krijgt, dan kan hij gefrustreerd raken. Hij laat dan vervelend gedrag zien zoals veel blaffen of spullen kapot bijten. Dat doet hij dan niet om baldadig te zijn, maar simpelweg omdat hij zich verveelt. Een Cocker Spaniël die echt van jachthonden afstammen zijn over het algemeen nog energieker dan honden binnen dit ras dit van showhonden afstammen. Dat is best logisch, want de ouders en voorouders van de werkhonden zijn natuurlijk nog altijd gewend om veel te bewegen. Diep van binnen is de Cocker Spaniël nog altijd een jachthond.

Verder is de Cocker Spaniël heel erg vrolijk van aard. Hij is levendig, opgewekt en een echte rasoptimist. Ze zijn erg nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt en echt gehecht aan hun eigenaar. ‘s Avonds kruipen ze het liefste bij je op de bank om even lekker samen te knuffelen. Het zijn erg aanhankelijke honden en hebben dan ook steeds de neiging om hun baasje achterna te lopen.

Als je de Cocker Spaniël ook af en toe alleen wil laten, dan moet je dit goed opbouwen. Wanneer hij genoeg beweging krijgt, kan hij het wel aanleren om ook alleen thuis te zijn. Natuurlijk moet je nooit je hond te veel en te lang alleen thuis laten, want dat vindt hij niet fijn.

Let op: Het karakter van jouw Cocker Spaniël (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Naast jagen en zijn familie heeft de Cocker Spaniël nog een andere grote liefde en dat is eten. Hij houdt enorm van lekkernijen, maar ook van gewoon voer zoals brokken. Helaas leidt dit vaak tot overgewicht. Daarom is het dus extra belangrijk dat je Cocker Spaniël genoeg beweging krijgt, want als hij niet genoeg beweegt dan komt hij snel aan.

Overgewicht bij honden is erg ongezond en kan weer leiden tot vervelende ziektes en aandoeningen. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen.

Intelligent

De Engelse Cocker Spaniël is een hele intelligente hond. Hierdoor ontgaat deze hond niet veel. Hij vindt het dan ook leuk om veel uitgedaagd te worden en om spelletjes te spelen waarbij hij zijn hersenen goed moet gebruiken. Dankzij zijn intelligentie kun je deze hond ook redelijk gemakkelijk trainen.

Ook moeilijkere trucjes of activiteiten zouden voor de Cocker Spaniël geen probleem moeten zijn.

Waakhond

De Cocker Spaniël is niet bepaald een goede waakhond. Ze zijn namelijk erg vriendelijk naar vreemden toe. Hij zal misschien wel blaffen wanneer er bezoek komt of wanneer hij denkt dat er iets niet pluis is, maar hij zal daar ook al snel weer mee ophouden en vriendschappen sluiten.

Ook met andere honden kunnen ze goed omgaan, zelfs wanneer deze honden van hetzelfde geslacht zijn. Het is een hele meegaande hond, maar tegelijkertijd kan hij ook wel eigenwijs zijn. Vooral wanneer hij iets op het spoor denkt te zijn, zal zijn jachtinstinct het overnemen en zal hij niet meer zo goed naar het baasje luisteren.

De Engelse Cocker Spaniël kan heel goed overweg met kinderen. Ze houden er echter niet van wanneer de kinderen met hen gaan sollen. Het is sowieso nooit verstandig om kinderen en honden alleen te laten. De kinderen kunnen namelijk onbedoeld de hond gaan treiteren of onverwachte bewegingen maken en je weet nooit hoe de Cocker Spaniël daar op gaat reageren.

Leer alles over het karakter van jouw Cocker Spaniël

Wil je alles weten over het karakter van jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De invloed van de kleur vacht

De Cocker Spaniël is er in verschillende kleuren. Hij kan één kleur hebben, bijvoorbeeld rood, zwart of goudkleurig. Hij kan echter ook verschillende patronen of een combinatie van kleuren hebben. Je ziet ook Cocker Spaniëls met een schimmelvacht, dus waarbij witte haren af worden gewisseld met de basiskleur.

Het lijkt zo te zijn dat Cocker Spaniëls met één kleur onafhankelijker zijn dan de honden van dit ras die meerdere kleuren in hun vacht hebben. Daarnaast kunnen ze ook eerder een overheersend gedrag vertonen vergeleken met de meerkleurige Cocker Spaniëls. In het verleden werd er bij eenkleurige Cocker Spaniëls wel eens het Rode Cockersyndroom vastgesteld. De hond werd dan ineens heel agressief. Gelukkig komt dit nog maar weinig voor omdat er uiterst zorgvuldig wordt gefokt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Als we het hebben over de Cocker Spaniël, dan hebben we het over een van de meest schattige en lieve honden in ons land. Het beest is niet alleen vriendelijk voor mensen en goed te houden in een groot en actief gezin, het is ook nog eens een heel mooi beest...

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!