Home | Leer alles over het Cocker Spaniël karakter

Leer alles over het Cocker Spaniël karakter

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Cocker Spaniël is in de eerste plaats een zeer geliefd gezelschapshondenras. Ze zijn niet voor niets extreem in populariteit gegroeid de afgelopen jaren. En daarnaast is het ook nog eens een hond waar je urenlang naar kan kijken. Hoe hun karakter precies in elkaar steekt delen we met je in dit hoofdstuk.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Het Cocker Spaniël karakter.. hoe is het onstaan?

Deze hond is aanvankelijk gefokt om jagers te helpen. Het was hun taak om het wild uit de diepe struiken te jagen zodat het kon worden geschoten. Dit jachtinstinct zit nog steeds in de hond verweven. Het is als baasje daarom belangrijk om dit er uit te krijgen middels gedegen training.

Maar de tijden van grootschalige jacht zijn voorbij. En hoe meer we naar de moderne tijd toe gaan, hoe populairder de Cocker Spaniël werd als gezinshond. En dat is niet zo gek, want het zijn lieve honden die perfect passen in een liefdevol gezin.

Je verdiepen in het karakter van de Cocker Spaniël

Als je een Cocker Spaniël in huis wilt halen is het goed om te bekijken of het karakter echt aansluit bij het jouwe. Nog te vaak zien we dat mensen uit enthousiasme een hond in huis halen, die later alsnog niet bij het gezin of de situatie blijkt te passen. De hond moet dan herplaatst worden. Dat is iets wat je als baasje en als hond niet moet willen. Niemand wordt er beter van. Probeer daarom gedegen research te doen voordat je een Cocker Spaniël neemt.

Opgewekt en een pleaser

Het gemakkelijke, opgewekte karakter van de Cocker Spaniël maakt ze een traktatie om in het gezin te hebben. De Cocker Spaniël is enorm blij als ze jou als baas tevreden kunnen stellen. Weinig dingen maken ze zo blij als wanneer ze jou een plezier mogen doen.

Dit ras kan sporadisch zelfs een beetje aanhankelijk zijn. Dat houdt in dat hun liefde voor het baasje ook kan doorslaan in een soort adoratie. Ze kleven dan veel aan je. Het is moeilijk om hier doorheen te prikken, omdat het natuurlijk ook gewoon erg lief is.

Maar ben jij een baasje die op zoek is naar een onafhankelijke hond? Dan is een Cocker Spaniël misschien niet de beste hond voor jou.

Energieke stuiterbal

Cocker Spaniëls zijn energieke, nieuwsgierige honden die overal bij willen zijn. Een Cocker Spaniël is altijd in voor leuke activiteiten. Deze hond is dus net zo gelukkig als hij met het baasje op de bank ligt, als wanneer hij met de kinderen in de tuin kan spelen.

De Spaniël zal daarnaast altijd te porren zijn voor lange wandelingen in het bos of het strand, stoeipartijen of allerlei hondenspelletjes. Apporteren is zo’n spel dat hij eindeloos kan spelen.

Soms koppig

Naast lief en loyaal kan deze hond ook eigenwijs zijn. Ze willen dan alleen maar hun eigen zin doordrijven. Ze zijn vrij intelligent en weten vaak wel hoe ze dit voor elkaar moeten krijgen. Je zult daarom consistent moeten zijn en gebruik moeten maken van duidelijke regels. Zo kan de Cocker Spaniël geen loopje met je nemen en zal hij of zij je respecteren als persoon en als baasje.

Hoog energieniveau

Cocker Spaniëls zijn vrolijke en aanhankelijke honden die ook heel sportief kunnen zijn. Ze vinden het om lekker met je op de bank te liggen, maar moeten wel de energie kwijt kunnen.

Bied ze dus voldoende beweging gedurende de dag. Denk daarbij aan anderhalf tot twee uur per dag. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat de hond zich zal afreageren in huis. Je merkt dan dat hij meer gaat kauwen op je spullen. Zo sneuvelen er jaarlijks meerdere afstandsbedieningen en sloffen. Merk je dat dit gebeurd? Wordt dan niet boos op de hond maar bied hem simpelweg meer kans om te bewegen. Je zal zien dat hij dan in huis heerlijk rustig en braaf is.

Luid

Als je niet heel actief bent of in een klein appartement woont en niet veel thuis bent, is dit type hond minder geschikt. Dan raken deze honden namelijk verveeld en kunnen ze redelijk luid zijn.

Cocker Spaniëls hebben aanleg om blaffers te zijn. En dan is het lastig als je ze een tijdje alleen moet laten in een appartement.

Niet de beste waakhond

Deze kleine honden kunnen in potentie goede waakhonden zijn, omdat ze je laten weten dat er iemand nadert. Toch heeft de Cocker Spaniël niet veel bewakingsinstinct. Dus als ze je eenmaal op de hoogte hebben gebracht van hun bezorgdheid, zullen ze de afhandeling daarvan over het algemeen aan jou overlaten. 

Gewetenloos fokken

De typische Cocker Spaniël is zachtaardig en een liefhebbende en betrouwbare gezinsgenoot die goed is met kinderen, ouderen en andere huisdieren. Maar er zit een keerzijde aan de populariteit van de Cocker Spaniël.

Want die populariteit zorgt ervoor dat deze hond vatbaar is voor de vloek van alle favoriete rassen: gewetenloze mensen die fokken zonder rekening te houden met temperament, gezondheid of exterieur. Het is verstandig om dit type fokkers te mijden. Je kunt erachter komen met wat voor fokker je te maken hebt door heel veel vragen te stellen over de ouderdieren en de pup. Zo ben je van alles op de hoogte en weet je precies hoe het karakter van de pup zal zijn.

Dit gewetenloze fokken heeft namelijk als gevolg dat sommige Cocker Spaniëls ernstige gezondheids- en gedragsproblemen hebben. Als je een Cocker Spaniël overweegt moet dus je uiterst voorzichtig zijn bij wie je een puppy gaat kopen. Koop alleen bij een erkende fokker. Koop nooit een puppy bij een fokker in de achtertuin, een broodfokker of een dierenwinkel.

Gerenommeerde fokkers fokken met het karakter van de Cocker Spaniël in gedachten en voeren verschillende gezondheidstests uit om ervoor te zorgen dat de ouderdieren geen aanleg voor genetische ziekten doorgeven.

Begin vroeg met trainen en opvoeden

Als je een Cocker Spaniël puppy gekocht hebt is het verstandig om, zodra dit mogelijk is, te starten met een puppycursus. Het is een ras dat goed dingen kan leren, maar wel consequent en met een zachte hand opgevoed moet worden.

Door een goede hondenschool te kiezen kan je ervoor zorgen dat jouw hond een leuke, lieve en gehoorzame viervoeter wordt.

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!