Home | Alles over de Cocker Spaniël in het bruin (must read)
De bruine cocker spaniel

Alles over de Cocker Spaniël in het bruin (must read)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Engelse Cocker Spaniël is het ideale huisdier. Hij is namelijk heel lief, vrolijk en ook nog eens hartstikke mooi. Je kunt hem herkennen aan zijn grote oren die langs zijn koppie naar beneden hangen. Het zijn ook erg lange oren, want ze komen ongeveer tot aan zijn schouders. De vacht van dit ras mag niet golven of krullen en hij is glad en zijdeachtig.

Wel mag hij verschillende kleuren hebben. De Cocker Spaniël kan éénkleurig zijn, maar hij kan ook verschillende kleuren in zijn vacht hebben. Ook de kleur bruin komt er vaak voor bij de Cocker Spaniël.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Verschillende kleuren en patronen

De Cocker Spaniël kan dus verschillende kleuren hebben. Wanneer de hond meerdere kleuren heeft, zijn dit meestal vaste patronen. Er zijn echter wel verschillende patronen of verschillende soorten vachten die de hond kan hebben. De Cocker Spaniël met één kleur kan bruin zijn, maar ook zwart of goudachtig.

De meeste eenkleurige Cocker Spaniëls hebben bruin of zwart pigment in hun vacht. Een leverkleurige hond heeft bijvoorbeeld bruin pigment terwijl een goudkleurige hond zwart pigment heeft. Je hebt ook rode Cocker Spaniëls met bruin pigment en goudkleurige met bruin pigment, maar deze zijn allebei zeldzaam en komen dus niet zo vaak voor.

De éénkleurige Cocker Spaniël heeft dus één kleur vacht, maar het is wel toegestaan dat deze variant ook een witte vlek op de borst heeft. Dat is dus geoorloofd en staat benoemd in het rasstandaard. Het zou kunnen zijn dat de puppy’s die éénkleurig zijn wel wat witte vlekjes op de snoet of witte teentjes hebben, maar als het goed is verdwijnen wanneer ze puppy’s wat ouder worden.

De bruine Cocker Spaniël

De bruine Cocker Spaniël is dus helemaal bruin. Wel kunnen er verschillende tinten bruin in zijn vacht zitten. Zo heb je bijvoorbeeld een rode Cocker die het gen voor tan met zich mee kan dragen. De rode vachtkleur is eigenlijk bruin, maar is heel donker en neigt daardoor wat meer naar rood. Tan is de engelse benaming voor een bruine kleur.

Wanneer een rode Cocker Spaniël dus ook het gen voor tan met zich meedraagt, kunnen bepaalde delen van de vacht wat donkerder rood zijn dan andere delen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

cocker spaniel poedel

Een kleur met tan

Bruin is een populaire kleur bij de Cocker Spaniëls, want het is ook mogelijk dat de honden een bepaalde basiskleur hebben en dat daar dan ook nog tan bij zit. Je hebt dan een Cocker Spaniël met een eenkleurige vacht en tan aftekeningen. Dit kan alleen maar voorkomen wanneer allebei de ouders van de hond het gen voor tan bij zich dragen.

In dit geval zijn er een aantal variaties mogelijk. Je hebt dan bijvoorbeeld zwart met tan, lever en tan, rood/goudkleurig met tan en zilvergrijs met tan. Bij de rood/goudkleurige variant met tan is het meestal lastig om te zien of de vacht nou rood of goudkleurig is. De zilvergrijze Cocker Spaniël met tan komt niet zo vaak voor.

De kleur tan kan in dit geval ook elke keer anders zijn. Zo kan hij stroblond zijn, maar ook wat donkerder zoals hazelnoot. Deze tan aftekeningen komen bij de honden op dezelfde plaatsen voor. Zo heeft hij twee spots boven de ogen, heeft hij tan onder de staart, aan de zijkant van de voorsnuit, aan de binnenkant van de oren, op de kaak en tussen de opperarm en de voorborst.

Ook op de poten zitten tan aftekeningen. Op de voorbenen gaat dit van de tenen tot aan de pols en op de achterbenen gaat het vanaf de tenen tot en met de hak van de hond. Er staat in het rasstandaard niet beschreven hoeveel procent van de vacht in dit geval tan mag zijn, maar meestal is dit zo’n tien procent.

Meerkleurige Cocker Spaniëls

Er zijn ook nog meerkleurige Cocker Spaniëls. Deze worden onderverdeeld in een aantal varianten. Ten eerste heb je de schimmel. De Cocker Spaniël met een schimmel vacht die bruin in zich hebben zijn de leverschimmel en de oranje schimmel. In het geval van de oranje schimmel moet de hond wel bruin pigment hebben. Daarnaast heb je ook nog lemon schimmel en die kan ook met zwart pigment en bruin pigment. De variant met bruin pigment komt het meeste voor van alle schimmels.

Wanneer een schimmel veel kleur in zijn vacht heeft, wordt het een donkere schimmel genoemd. De kleuren zitten meestal aan de zijkanten van de schedel, rondom het begin van de staart en op beide oren. Daarnaast kunnen er ook nog overal op het lichaam vlekken ontstaan.

Daarnaast heb je ook nog een schimmel met tan Cocker Spaniël. Dit komt voor wanneer allebei de ouders van de hond dragers zijn van het tan gen. De nakomelingen van deze twee honden kunnen dan naast een schimmel patroon ook tan aftekeningen hebben. Bij de oranjeschimmel valt dit niet heel duidelijk op. Bij de lemon schimmel kan de tan kleur wat minder intens zijn, dus dan is het in een verdunde vorm te zien.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een cocker spaniel trimmen

Een specifieke kleur met wit en ticking

Het is ook mogelijk dat de Cocker Spaniël een basiskleur vacht heeft met wit en ticking. Een ticking is een heel klein vlekje dat verschillende kleuren kan hebben, waaronder bruin. Zo heb je bijvoorbeeld lever en wit. De hond heeft dan bruine ticking. De pigmentatie van deze hond is altijd bruin. Een ander voorbeeld is oranje en wit met oranje ticking en een bruine pigmentatie.

De gepifmenteerde huid is dan dus bruin van kleur. Een Cocker die een ticking heeft, kan ook tan aftekeningen hebben. Dit kan wel alleen als allebei de ouders ook dragers zijn van het tan gen.

Bruin en wit

Natuurlijk heb je ook een Cocker Spaniël die simpelweg bruin met wit is. Dit wordt dan lever en wit genoemd en de hond heeft altijd een bruine pigmentatie. De gebieden die niet gepigmenteerd zijn, zijn wit/roze, maar ze kunnen altijd wat bruine spotjes hebben. De haren die uit de bruine spots groeien zijn over het algemeen wit van kleur.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Als we het hebben over de Cocker Spaniël, dan hebben we het over een van de meest schattige en lieve honden in ons land. Het beest is niet alleen vriendelijk voor mensen en goed te houden in een groot en actief gezin, het is ook nog eens een heel mooi beest...

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!