Home | Maak kennis met de Cocker Spaniël blond
cocker spaniel kruisingen en mixen

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en langs kan gaan bij ieder gezinslid.

In dit artikel bespreken we specifiek de Cocker Spaniël blond en leggen we uit waarom dat wel eens dé hond voor jou kan zijn.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Beschrijving van de kleur

Als we het hebben over een blonde Cocker Spaniël dan gaat het vooral over de hond die een soort ‘Golden Retriever’ achtige haarkleur heeft.

Het is een van de meest voorkomende Spaniëls en is ook een van de populairste. Hoewel het beest dus blond is, zal de neus van het beest altijd zwart blijven.

Je kunt de blonde kleur van de Cocker Spaniël het best beschrijven als de kleur van een teddybeer waar je avondenlang mee kan knuffelen en dat is bij de Cocker Spaniël ook echt het geval.

De grote variatie aan kleuren

De Cocker Spaniël is een enorm populaire hond en dat is niet alleen om het vriendelijke en sociale karakter. Het beest ziet er vooral mooi uit. Zeker als je kijkt naar de vacht, naar de mooie hangende oren en naar de kleuren, is de hond een prachtig beest.

De hond komt over het algemeen in een blonde versie en in een zwart-witte, maar er zijn vele andere kleuren waar men uit kan kiezen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Engelse Cocker Spaniel

De geschiedenis van de Cocker Spaniël kleuren

Het is belangrijk om de geschiedenis van een hondensoort te bekijken, om zo het huidige ras te begrijpen. De Cocker Spaniël is een Engels hondenras die oorspronkelijk is ontstaan in Spanje: vandaar de naam ‘Spaniël’.

Tot aan de jaren 1600 waren alle Spaniëls één ras, maar tegenwoordig zijn er verschillende varianten. Het beest was vooral gefokt om mee te doen met het jagen.

Het jagen met deze hondensoort ging vooral om het jagen op de vogel die in Engeland veel voorkomt: de woodcock. En zo is de Cocker Spaniël aan zijn naam gekomen.

Het uiterlijk was ooit niet zo interessant

Hoewel veel mensen tegenwoordig de Cocker Spaniël fokken op het uiterlijk, was dat eigenlijk nooit het geval in het voorbije verleden.

Het zit namelijk zo: toen het beest nog werd gefokt om mee te helpen met de jacht, was het helemaal niet zo belangrijk welke kleuren de beeste waren. Het enige wat de fokkers graag wilden was een hond die natuurlijke camouflage zou hebben.

Camouflage op verschillende manieren

De Cocker Spaniël moest op verschillende manieren camouflage ontwikkelen. Sommigen wilden bijvoorbeeld een eenkleurige, maar anderen vonden het beter om een meerkleurige hond te ontwikkelen: een hond moest ook weer niet te veel lijken op het wild in de omgeving, anders zou het beest mogelijk aangezien kunnen worden als wild en per ongeluk door de jager worden geschoten.

Hondenshows en het kleuren van de Spaniël

Vooral in het tijdperk van de hondenshows werd er veel geëxperimenteerd met kleuren van de Cocker Spaniël. Soms werden pups met onwelgevallige kleuren al gelijk na hun geboorte ‘geëlimineerd’.

Inmiddels is het fokken met verschillende kleuren veel wetenschappelijker onderbouwd; we weten bijvoorbeeld dat generaties lang een kleur verborgen kan blijven.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat twee zwart-witte Cocker Spaniëls met allebei recessieve genen voor blonde pups samen dus wel een blonde Cocker Spaniël kunnen krijgen.

Een kort overzicht met de verschillende kleuren

In deze tabel kun je een beetje zien welke kleuren er zijn bij de Engelse Cocker Spaniël.

Tabel over de verschillende kleuren van de vacht van het Engelse hondenras, de Cocker Spaniël
Eenkleurige Cocker Spaniël Meerkleurige Cocker Spaniël Schimmel kleuren Cocker Spaniël
Zwart Zwart en Wit Blauw schimmel *
Rood Blond en Wit Oranje schimmel
Goud (blond) Rood en Wit Lichtbruin schimmel
Lichtbruin Donkerbruin en Wit * Donkerbruin schimmel *
Donkerbruin Lichtbruin en Wit * Sabelschimmel **
Zwart Zwart en Wit *
Sabel **

* Ook in de kleurvorm met ‘tan’
** Wordt gezien als ongewenste Cocker Spaniël vorm

Gefokt voor de prachtige blonde pruik

Het is voor veel mensen die voor het eerst een echte blonde Cocker Spaniël zien soms een verrassing: Cocker Spaniëls met een ware pruik. Sommige Cocker Spaniëls worden namelijk zo gefokt dat het net lijkt alsof ze hoofdhaar hebben.

De honden zelf kunnen dus een rode of ander soort vacht hebben, maar van bovenop de kop van de hond groeien lange, blonde haarlokken. Dit haar maakt de honden enorm populair.

Wat de kleur zegt over karakter

Het is een opvallende conclusie van de wetenschappers die de Cocker Spaniël hebben onderzocht. Volgens een wetenschappelijk hondenblad namelijk, zou de kleur van een Cocker Spaniël een klein maar significant effect hebben op het karakter van de hond.

Als een Cocker Spaniël een blond of roodachtige vacht hebben zijn ze het meest dominant en agressief. Veel meer dan de donkere soorten Spaniels. Witte honden van dit ras zijn het meest mild.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Een kortharige cocker spaniel

Dat komt door de genen

Het is bijzonder dat er binnen een ras een verschil in karakter te merken is en lang niet alle wetenschappers zijn het erover eens waardoor dat komt.

Maar over het algemeen zeggen ze dat het verschil tussen de kleuren en karakters blijkbaar heeft te maken met het feit dat de honden toch met verschillende lijnen worden gefokt en dus al generaties lang van elkaar zijn af gegroeid.

Er zal nog meer worden bestudeerd over de honden en ook het DNA zal moeten worden ‘ontleed’.

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Het is bijzonder interessant dat een Cocker Spaniël dus bestaat uit verschillende kleuren en dat de kleur van het beest toch effect heeft op het karakter van de hond.

Wil je dus een hond met een stevig karakter en heb je wel een beetje ervaring met honden, dan is het zeker een goed idee om een blonde Cocker Spaniël te nemen. Heb je minder ervaring met honden: neem dan de mildste, de witte Cocker Spaniël.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!