Home | Maak kennis met de Cocker Spaniël blauwschimmel
De cocker spaniel blauwschimmel

Maak kennis met de Cocker Spaniël blauwschimmel

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ondernemend, sierlijk en een ondeugende koppigheid. Dat beschrijft wel zo’n beetje het hondenras de Cocker Spaniël. Dit ras komt officieel uit Spanje, maar is in Engeland gefokt tot de hond die het nu is. Een middelgrote hond met lange flaporen die langs zijn koppie naar beneden hangen en die heel veel energie heeft.

Hij heeft een middellange vacht die zijdeachtig is. Deze kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, bruin of rood. Je hebt Cocker Spaniëls met één kleur, maar ook honden met meerdere kleuren. Eén van die kleuren is dan blauwschimmel.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Wat is een schimmelkleur?

Voordat we het uitgebreid gaan hebben over de Cocker Spaniël blauwschimmel, is het natuurlijk wel handig om te weten wat een schimmelkleur precies is. Vooral bij een blauwschimmel klinkt het net alsof de hond er uit ziet alsof hij daadwerkelijk bedekt is met schimmel. Dat is gelukkig niet waar. Een schimmelkleur is een bepaald patroon dat geen één keer hetzelfde is.

De hond heeft dan twee verschillende kleuren in de vacht die elkaar afwisselen. Soms zitten deze haren helemaal door elkaar en lijkt dus echt de hele hond een mengsel van deze twee kleuren, maar het kan ook zo zijn er wat duidelijkere vlekken te zien zijn.

Het leuke aan een Cocker Spaniël schimmelkleur is dat eigenlijk geen één hond er hetzelfde uit ziet. Het schimmelpatroon is bij de meerkleurige Cocker Spaniëls het meest dominant verervende patroon. Dat betekent dus dat veel generaties dit gen met zich meedragen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Golden Retriever Cocker

Het patroon

De schimmelkleur zit meestal niet verdeeld over het hele lichaam. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de blauwschimmel, dan zie je ook veel zwarte plekken in de vacht. Het zwart bevindt zich dan meestal aan allebei de zijkanten van de schedel, allebei de oren en rondom het begin van de staart van de Cocker Spaniël.

Daarnaast kunnen er ook nog op de rest van het lichaam vlekken bestaan, bijvoorbeeld in de nek, op het lijf of op de voor- en achterbenen. Op de plekken op het lichaam waar deze vlekken niet zitten, zit dan het schimmelpatroon.

Meestal zie je ook dat het schimmelpatroon bij de hond voor op de snuit zit en dan doorloopt naar de nek, tussen de ogen door en over het hoofd. Het kan ook zo zijn dat er boven op de achterhoofdsknobbel ook nog een ronde zwarte vlek zit. Waar deze precies zitten en hoe groot ze dan zijn, is namelijk altijd een verrassing.

Alles is mogelijk! Fokkers hebben over het algemeen het liefste dat hun honden gelijkzijdig zijn, maar het kan ook zo zijn dat een hond bijvoorbeeld maar aan één kant van zijn kop een vlek heeft en aan de andere kant niet. Er wordt dan dus één oog omgeven door door de hoofdkleur en het andere oog door de schimmelkleur. Dit kan ook gebeuren bij de oren, dus dat één oor wel de hoofdkleur heeft en het andere oor niet. Overigens is dit niet per se fout. Er bestaat namelijk niet zoiets als een miskleur, dus het is gewoon geoorloofd tijdens een hondenshow.

De vlekken in de vacht variëren ontzettend. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat tien procent van de vacht bedekt is met vlekken, maar het kan ook negentig procent van de vacht zijn. Je ziet over het algemeen dat de grote vlekken wat dominanter zijn dan de kleine vlekken.

De vlekken kunnen een optische illusie creëren dankzij hun ligging. Zo kan een bepaalde vlek die in de nek zit bijvoorbeeld het laten lijken alsof de schouder te steil is. Wanneer er op het ene been een grotere vlek zit dan op het andere been, dan kan het lijken alsof de benen niet even lang zijn.

Als de rug van de Cocker Spaniël bedekt is met één grote vlek, dan lijkt het net alsof de hond langer is dan dat hij daadwerkelijk is. Een andere manier waarop de hond soms langer lijkt is wanneer hij direct achter zijn elleboog een vlek heeft en vervolgens tot aan het einde van de flanken helemaal wit is.

De blauwschimmel

De Cocker Spaniël kan dus een blauwschimmel vacht hebben. Dit houdt in dat hij zowel witte als zwarte haren heeft. Doordat deze haren zich af kunnen wisselen zonder echt duidelijke vlekken, wat dus zo is bij het schimmelpatroon, lijkt het net alsof de haren donkerblauw zijn. Ook de voetzolen van de schimmels zijn altijd helemaal gepigmenteerd. Een blauwschimmel heeft zwart pigment, wat ook betekent dat de blauwschimmel zwarte voetzolen heeft.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Andere mogelijke schimmelkleuren

Een Cocker Spaniël kan verschillende schimmelkleuren hebben waarvan blauwschimmel er dus ook eentje is. Verder heb je ook nog leverschimmel waarbij een Cocker Spaniël dus leverkleurige en witte haren heeft. Dan heb je ook nog oranje schimmel. Echter kunnen twee Cocker Spaniëls die allebei oranje schimmel hebben er totaal anders uit zien omdat je een oranje schimmel met zwart pigment kan hebben of een oranje schimmel met bruin pigment. Een andere optie is lemon schimmel.

Je hebt ook hier weer een lemon schimmel met zwart pigment, maar ook eentje met een licht bruin pigment. De laatste mogelijkheid is ook meteen de meest recessieve kleur van alle schimmels. De ene Cocker Spaniël met een schimmel vacht heeft meer kleur in zijn vacht dan de andere. Wanneer hij veel kleur heeft, wordt het een donkere schimmel genoemd. Als er vooral veel wit in de vacht zit dan is het een lichte schimmel. Over het algemeen is de donkere schimmel meer dominanter dan de lichte schimmel.

Schimmel combinaties

Een Engelse Cocker Spaniël hoeft niet altijd één schimmelkleur te hebben. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat een Cocker Spaniël een blauwschimmel is, maar dat hij ook tankleurige vlekjes heeft. Dit kan echter wel alleen als allebei de ouders van de hond het tan gen bij zich dragen. Deze tan plekjes zitten dan meestal wel ongeveer op dezelfde plek. Zo zie je vaak dat de hond dan twee tankleurige vlekjes heeft boven allebei zijn ogen die rond van vorm zijn.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Als we het hebben over de Cocker Spaniël, dan hebben we het over een van de meest schattige en lieve honden in ons land. Het beest is niet alleen vriendelijk voor mensen en goed te houden in een groot en actief gezin, het is ook nog eens een heel mooi beest...

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!