Home | Blaft een Cocker Spaniël veel
Blaffende cocker spaniel

Blaft een Cocker Spaniël veel

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Cocker Spaniël is een hele vrolijke en lieve hond van middelgroot formaat. Vroeger werd hij vooral ingezet als jachthond. Waar honden vroeger ook veel werden gebruikt als waakhond, was de Cocker Spaniël daar niet echt geschikt voor. Daar is hij namelijk veel te vriendelijk voor. Als jachthond moest hij natuurlijk redelijk stil zijn, anders joeg hij het wild allemaal weg. Over het algemeen blaft de Cocker Spaniël dus niet zo veel. Als hij dat wel doet, dan heeft dit meestal een aantal redenen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

Het karakter van de Cocker Spaniël

De Cocker Spaniël is een hele sportieve, vrolijke en levendige hond. Het zijn aanhankelijke honden die gehecht zijn aan hun baasje. Hierna zijn ze sterk geneigd om hen steeds achterna te lopen, want ze willen zoveel mogelijk in de buurt zijn. Ze zijn nieuwsgierig naar alles wat er gebeurt en hebben genoeg activiteiten nodig om bezig te blijven. Ook naar vreemden zijn het erg meegaande en vriendelijke honden. Als hij onraad ruikt of wanneer er bezoek komt, kan hij wel blaffen. Wanneer hij in de gaten heeft dat er niets aan de hand is, zal hij echter ook weer snel stil zijn. Het is dus niet echt een geschikte waakhond. Ook kan dit ras wel een beetje eigenwijs zijn.

Waarom blaft een Cocker Spaniël?

Een van de redenen waarom een Cocker Spaniël veel kan blaffen, is omdat hij te weinig beweging krijgt. De Cocker Spaniël is van origine een jachthond en is het dus gewend om actief bezig te zijn. Het is belangrijk dat je niet alleen veel met deze hond gaat wandelen, maar ook dat je veel samen speelt. De Cocker Spaniël moet namelijk elke dag even lekker kunnen rennen zodat hij zijn energie kwijt kan.

Tegenwoordig zijn er twee verschillende lijnen Cocker Spaniël: werklijnen en showlijnen. De werklijnen worden in sommige landen nog steeds gebruikt als jachthond, vooral in Schotland en Engeland. De showlijnen worden niet meer zoveel gebruikt als jachthond, maar vooral als gezinshond. Over het algemeen zijn de Cocker Spaniëls uit de werklijnen energieker dan de showlijnen en hebben ze dus ook nog meer beweging nodig.

Intelligentie

De Cocker Spaniël is ook een intelligente hond en hij wil graag mentaal uitgedaagd worden. Een simpel apporteer spelletje is dus niet altijd genoeg. Het is nog altijd een echte jachthond en hij vindt het heerlijk om te snuffelen en om sporen te volgen. Let er wel op dat je zelf ook uitdagend en interessant blijft, anders let hij niet meer op jou tijdens de wandeling. Je kunt leuke spelletjes spelen en opdrachten met hem doen. Behalve zoekspelletjes en speuren kunnen ook balspelletjes en sportieve activiteiten leuk zijn voor de Cocker Spaniël. Zo heb je bijvoorbeeld doggydance, maar je kunt ook een moeilijke training volgen zodat de Cocker Spaniël echt uitgedaagd blijft.

Alleen thuis

Een hond moet je niet te veel alleen thuis laten. Dan gaat hij zich namelijk vervelen en eenzaam voelen en dan kan hij vervelend gedrag laten zien, waaronder bijvoorbeeld veel blaffen en dingen kapot maken. Om dit te voorkomen, kun je beter meteen vanaf het begin de Cocker Spaniël aanleren om alleen thuis te zijn. Dit moet je echter wel langzaam opbouwen. Zorg ook dat je hond altijd iets heeft om mee te spelen wanneer hij alleen thuis is. Het liefste een speeltje waarbij hij ook veel na moet denken. Als het even kan, kun je het beste de hond in de tuin laten wanneer hij alleen thuis is. Op deze manier kan hij namelijk ook nog een beetje rondrennen.

Een cocker spaniel adopteren

Opvoeding

Als je niet wil dat je Cocker Spaniël veel blaft, dan begint dat bij de opvoeding. Het is belangrijk dat je hem als puppy zijnde al aanleert dat hij niet eindeloos mag blaffen. Dit doe je door hem het commando stil aan te leren. Als je hier op het begin meteen consequent in bent, dan zul je hier de rest van zijn leven profijt van hebben. De hond onthoudt dit namelijk en zal op latere leeftijd ook minder veel blaffen. Natuurlijk speelt het karakter van de hond ook wel een rol hier in, maar een juiste opvoeding en training zijn misschien nog wel belangrijker. Wanneer een Cocker Spaniël niet getraind is, is hij net als andere hondenrassen vatbaar voor een aantal gedragsproblemen.

Het rode Cockersyndroom

De Cocker Spaniël kan dus verschillende kleuren vacht hebben. Zo kan hij goudkleurig, zwart of rood zijn. In het verleden is bij de Cocker Spaniël die één kleur vacht hebben wel eens het Rode Cockersyndroom beschreven. Dit is een syndroom waarbij de Cocker Spaniël ineens er veel agressie vertoont. Deze momenten zijn lastig om te voorspellen en kunnen ook ontstaan zonder dat er agressief gedrag uit wordt gelokt. Dierenarts denken dat deze episodes van agressie te vergelijken zijn met een aanval waarbij er elektrische impulsen in de hersenen van de hond overbelast raken en op deze manier agressie veroorzaken. Waarschijnlijk is dit genetisch bepaald. Om deze reden wordt er tegenwoordig heel zorgvuldig gefokt en komt het dus bijna niet meer voor. Het rode Cockersyndroom wordt ook wel het Cocker’s woedesyndroom genoemd.

Wanneer de Cocker Spaniël last heeft van het Cocker’s woedesyndroom kan dit behandeld worden met de desensibilisatie training en anticonvulsiva. Als jouw Cocker Spaniël last heeft van zulke agressieve aanvallen en hij zich verder gewoon rustig en normaal gedraagt, is het het beste om contact op te nemen met een dierenarts.

Zo kun je blaffen afleren

Heb je een Cocker Spaniël die veel blaft en wil je hem graag dit gedrag afleren? Het beste is dan om een professioneel iemand hiervoor in te schakelen. Die weet namelijk het beste hoe je dit kunt doen. Echter is er ook nog een trucje die je thuis toe kunt passen. Als je hond veel gaat blaffen, gebruik dan iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik munten. Je moet natuurlijk niet zo’n hard geluid maken dat de hond ervan schrikt, maar hard genoeg om zijn aandacht te krijgen. Geen hem vervolgens het commando dat hij stil moet zijn. Als je Cocker Spaniël vervolgens stopt met blaffen, kun je hem een beloning geven zodat hij weet dat het goed is om niet te blaffen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de Cocker Spaniël

Alles over de Cocker Spaniël

De Cocker Spaniël is een aanhankelijke, vrolijke en sportieve hond. Hij vindt het fijn om veel bij zijn eigenaar in de buurt te zijn en om samen te spelen, maar hij vindt het ook heerlijk om alleen op avontuur te gaan. Dat komt door zijn verleden. Hij werd...

Een kleine Cocker Spaniël

Een kleine Cocker Spaniël

Wanneer de Cocker Spaniël helemaal volgroeid is, is het een middelgrote hond. Een reu is tussen de 39 en de 41 centimeter groot en een teefje is iets kleiner. Zij is gemiddeld tussen de 39 en de 39 centimeter groot. Met zo’n grote hond ga je natuurlijk heel...

Verschillende Cocker Spaniël soorten

Verschillende Cocker Spaniël soorten

Wanneer je het hebt over de Spaniël, ben je niet specifiek genoeg. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende Spaniëls. Al deze rassen en soorten hebben hun eigen achtergronden en kenmerken en soms kun je deze ook weer onderverdelen in andere rassen. Zo...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!