Home | Amerikaanse Cocker Spaniël: ontdek deze mooie hond (uitgebreid artikel)
De Amerikaanse cocker spaniel

Amerikaanse Cocker Spaniël: ontdek deze mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je denkt aan de Cocker Spaniël, denk je waarschijnlijk meteen aan de Engelse Cocker Spaniël. Dit is namelijk waarmee het ras de Cocker Spaniël begon en ook hoe de meeste mensen het ras kennen. Toch bestaat de Amerikaanse Cocker Spaniël ook al redelijk lang. Deze variant komt, zoals de naam al zegt, vooral in Amerika voor.

Hij is hier dan ook ontstaan. Je leest hier alles over het ontstaan van de Amerikaanse Cocker Spaniël en hoe deze verschilt van de Engelse Cocker Spaniël.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cocker Spaniël nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cocker Spaniël!

De Engelse Cocker Spaniël

Laten we beginnen bij het begin en dat is in dit geval in Spanje. Hier was een hondenras, de Spaniël, en die is uiteindelijk naar Engeland gekomen. Hij werd in Spanje vooral gebruikt als jachthond en er waren verschillende Spaniëls die allemaal vernoemd werden naar hun functie tijdens de jacht.

In Engeland is er verder gefokt met het ras en zo is de Engelse Cocker Spaniël ontstaan. Engelse omdat hij natuurlijk in Engeland is gefokt, Spaniël omdat dat het originele ras is en Cocker komt waarschijnlijk af van de vogel waar deze jachthond voor werd gebruikt, namelijk woodcock.

Het ontstaan van de Amerikaanse variant

De Engelse Cocker Spaniël bleef niet alleen in Engeland, maar kwam ook in andere landen terecht waaronder Amerika. Uiteindelijk gingen de Amerikanen zelf ook fokken met de Engelse Cocker Spaniël. Op deze manier kwamen de Engelse Cocker Spaniëls die in Amerika werden gefokt er iets anders uit te zien dan de Engelse Cocker Spaniël die in Engeland werd gefokt. Toch werd de Amerikaanse Cocker Spaniël pas veel later een aparte soort. Lange tijd zijn allebei de soorten allebei onder de Engelse Cocker Spaniël gevallen en hadden ze dus dezelfde naam.

Pas laat in de 19e eeuw zijn de eerste vermeldingen gekomen van de Amerikaanse Cocker Spaniël. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werd er pas actief gefokt met dit ras. De Engelse fokkers raakte in de war van deze Amerikaanse variant. De Engelse en de Amerikaanse Cocker Spaniël hebben namelijk veel overeenkomsten, maar zijn qua lichaamsbouw net iets anders.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cocker Spaniël wordt ook uitgebreid behandeld in Cocker Spaniël Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De zwarte Cocker Spanie;

De kenmerken van de Amerikaanse Cocker Spaniël

De Amerikaanse Cocker Spaniël komt dus uit de Verenigde Staten. Hij heeft een langharige vacht die allerlei kleuren kan hebben. Als de hond een effen kleur vacht heeft, dan is het zwart, bruin, blond, rood of tan. Ook is het mogelijk dat hij meerdere kleuren in zijn vacht heeft, namelijk wit met zwart, wit met rood, wit met bruin of een tricolor.

De snuit van deze hond is spits en hij heeft een smalle schedel. Het is een erg compacte hond. Hij heeft lange oren die naar beneden hangen en een korte staart. De schofthoogte is gemiddeld tussen de 35 en de 40 centimeter en hij weegt tussen de 5 en de 15 kilo. Gemiddeld wordt de Amerikaanse Cocker Spaniël tussen de 12 en de 15 jaar oud. Het is een hele gehoorzame, intelligente en vrolijke hond. Hij is daarnaast ook erg levendig, kent geen angst en past zich gemakkelijk aan aan zijn omgeving.

Het verschil met de Engelse Cocker Spaniël

Als je kijkt naar de Engelse en de Amerikaanse Cocker Spaniël, dan is de Engelse versie dus eigenlijk de basishond. Hij was er namelijk eerst en wanneer je praat over de Cocker Spaniël, bedoel je de Engelse variant. De Amerikaanse variant is namelijk ontstaan door te gaan fokken met de Engelse variant. De Engelse Cocker Spaniël werd voor het eerst officieel benoemd rond 1800 en de Amerikaanse Cocker Spaniël werd pas zo’n tachtig jaar later voor het eerst benoemd. Vanaf 1883 werd de Amerikaanse Cocker Spaniël erkend in Amerika.

Pas na de Tweede Wereldoorlog, namelijk in 1946, werden het officieel twee aparte soorten Spaniëls en kreeg de Amerikaanse variant een eigen standaard. Dit is toen ook erkend door de Amerikaanse Kennel Club. De Amerikaanse Cocker Spaniël heeft natuurlijk ook in Nederland zijn eigen rasvereniging, namelijk de Amerikaanse Cocker Spaniël Club Nederland.

De lichaamsbouw

Over het algemeen heeft de Engelse Cocker Spaniël een iets langere kop en daardoor ook spitser gezicht. De kop van de Amerikaanse iets dus iets korter. Er zijn ook mensen die zeggen dat de oren van de Amerikaanse Cocker Spaniël wat langer zijn, maar dit kan ook een optische illusie zijn.

Het kan namelijk zo zijn dat de oren juist langer lijken omdat de kop weer kleiner is. Als de kop namelijk kleiner is, dan lijkt het alsof de oren nog verder naar beneden hangen.

Leer alles over jouw lieve Cocker Spaniël

Wil je álles leren over jouw Cocker Spaniël? Bekijk dan ook het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een kortharige cocker spaniel

De vacht

Op zich is de vacht van de Amerikaanse Cocker Spaniël niet heel anders dan die van de Engelse Cocker Spaniël. Hij is zijdeachtig en glad van structuur. Het verschil zit hem bij de vacht dan ook niet bij de vacht zelf, maar bij de verzorging van het baasje. De Engelse Cocker Spaniël wordt namelijk minstens zes keer per jaar getrimd.

De haren mogen dan ook niet lang zijn. De haren van de Amerikaanse Cocker Spaniël worden niet getrimd, waardoor zijn vacht soms lang is.

De staart

De Amerikaanse Cocker Spaniël heeft een korte staart. Dat is erg opvallend, want bij de Engelse Cocker Spaniël moet de staart juist lang zijn. In Amerika komt het echter wel vaker voor dat er een stuk staart van de hond af wordt geknipt. Dit wordt ook wel couperen genoemd en het wordt bij verschillende rassen gedaan in Amerika.

Het ontstaan van de verschillen

De twee soorten honden worden voor verschillende doeleinden gefokt. De Engelse Cocker Spaniël wordt namelijk echt gefokt als jachthond. Je ziet dan ook dat deze soort veel beter is in jagen en dit ook leuk vindt om te doen. De Amerikanen gebruiken de Cocker Spaniël niet per se als jachthond, maar meer als decoratief huisdier.

De aspecten van een jachthond die belangrijk zijn voor de Engelsen, vinden zij dus niet belangrijk. Hierdoor komt de hond er steeds iets anders uit te zien, want de strenge regels van de Britten wordt losgelaten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Cocker Spaniël?

Bekijk dan het Cocker Spaniël Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Alles over de verschillende Cocker Spaniël kleuren

Als we het hebben over de Cocker Spaniël, dan hebben we het over een van de meest schattige en lieve honden in ons land. Het beest is niet alleen vriendelijk voor mensen en goed te houden in een groot en actief gezin, het is ook nog eens een heel mooi beest...

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

Maak kennis met de Cocker Spaniël blond

De Cocker Spaniël is een prachtige hond, zeker de blonde ‘versie’ van de hond. Het is een vrolijk beest dat graag actief en energiek rondrent. Het beest is perfect geschikt voor een groot gezin met veel kinderen, zodat het beest zijn energie kwijt kan en...

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Cocker Spaniël prijs: volwassen hond en puppy

Als jij dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een Cocker Spaniël. Laten we er gelijk op ingaan: het is een goede keuze. De Engelse hondensoort is perfect voor een gezin met kinderen omdat het beest graag actief bezig is. Voordat je een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cocker Spaniel wilde weten in één compleet e-book!”

Cocker Spaniel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Cocker Spaniel!

  • Wil je een Cocker Spaniel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cocker Spaniel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cocker Spaniels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cocker Spaniel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Cocker Spaniel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Cocker Spaniel Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!